Список загиблих в Україні дітей став довшим одразу на 24 ім'я – Зеленський

Зеленський: Як могли стати реальністю масові вбивства, катування, спалені міста, фільтраційні табори, які влаштували російські військові?
Фото: EPA
Жертвами російської агресії в Україні стали 287 дітей. Про це український президент Володимир Зеленський розповів під час онлайн-виступу на American Jewish Committee Global Forum, текст виступу опублікувала пресслужба Офісу президента.

"Сьогодні, коли я записую це звернення, суттєво змінилася довідка щодо загиблих. Перелік убитих наших діточок став довшим одразу на 24 прізвища, і тепер у ньому – 287 пунктів (за даними Офісу генпрокурора, уже 288. "ГОРДОН"). І це, мабуть, одна з найстрашніших речей, які відбуваються під час війни", – сказав президент.

Водночас він зазначив, що українська влада поки що не має повної інформації про те, що відбувається в окупованих районах.

"Ми не знаємо всього про вбивства та інші злочини, які вони скоюють там, на окупованій частині України, що вони зробили з нашими людьми. Ми не знаємо, скільки тіл окупанти закопали у братських могилах чи залишили в руїнах розбитих міст. Але поступово ми дізнаємося про це. І саме так список убитих дітей став довшим одразу на 24 пункти. Це діти, які загинули від російських ударів по Маріуполю, тепер ми про них знаємо", – розповів Зеленський.

За його словами, серед цих 24 дітей – Максим і Дар’я, які народилися цього року.

"Максим і Дар'я не прожили і трьох місяців. Вони загинули разом із батьками, коли їх усіх засипало в підвалі звичайного житлового будинку, на який російський літак скинув бомбу. Скажіть мені, чому це відбувається у 2022 році? Адже це не 1940-ві роки. Як могли стати реальністю масові вбивства, катування, спалені міста, фільтраційні табори, які російські військові влаштували на окупованій території та які нагадують концентраційні табори нацистів?" – запитав президент.

І водночас, як зазначив Зеленський, Росія сподівається, що вона реально не відповідатиме за скоєне.

"За все це зло, за всі ці варварські удари по житлових будинках, лікарнях, церквах... Росії все ще вистачає могутності, щоб сподіватися продовжувати війну проти України, проти людей, продовжувати ігнорувати реакцію світу", – сказав він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Офіс генпрокурора 13 червня повідомляв, що через російське вторгнення в Україні загинуло 288 дітей. Ще 527 дістали поранення. Ці цифри не є остаточними, оскільки триває робота щодо встановлення загиблих у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих і звільнених територіях.