США нададуть Україні додаткові $275 млн військової допомоги – ЗМІ

У новий пакет допомоги увійдуть переважно боєприпаси
Фото: ЕРА
Пентагон передасть Україні новий пакет зброї та іншої допомоги на суму $275 млн, щоб підтримати зусилля з витіснення окупантів з основних районів на півдні з наближенням зими. Про це 28 жовтня повідомляє АР із посиланням на американських чиновників.

Імовірно, про новий пакет офіційно оголосять у п'ятницю. У ньому, за словами анонімних джерел, немає нових озброєнь. Переважно його спрямовано на поповнення боєприпасів для вже переданих систем озброєння, зокрема артилерійських ракетних систем HIMARS.

Водночас в Україну також спрямують додаткове передове озброєння. Міністр оборони США Ллойд Остін заявив 27 жовтня, що США на початку наступного місяця доправлять Україні системи протиповітряної оборони NASAMS і навчать війська ними користуватися. США зобов'язалися найближчим часом передати Україні два зенітно-ракетні комплекси середньої дальності. За словами Остіна, протиповітряна оборона залишається найважливішим потенціалом, якого зараз потребує Україна.

Контекст:

За даними на сайті Пентагону, США станом на 14 жовтня зобов'язалися надати Україні 38 HIMARS. Breaking Defens пояснює, що в цю кількість входить 18 HIMARS, які США виділили в межах Ініціативи сприяння безпеці України (це програма USAI, яка має на меті тривалу перспективу). У Пентагоні заявляли, що їх виробництво і постачання забере кілька років.

Після отримання від західних партнерів сучасної зброї, зокрема американських РСЗВ M270 і HIMARS, ЗСУ знищили низку складів боєприпасів загарбників на тимчасово окупованій території, а також казарми, де перебували російські військові.

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. За його словами, Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS і M270, щоб ефективно стримувати ворога.