США не збираються "заламувати руки" через масову ліквідацію російських окупантів внаслідок удару по Макіївці – Кірбі

Кірбі наголосив, що російські солдати на окупованій території України є легітимною військовою ціллю для ЗСУ
Фото: EPA

Російські військовослужбовці на тимчасово окупованій українській території є законними цілями для українських сил оборони, заявив координатор зі зв'язків із громадськістю Ради національної безпеки США Джон Кірбі, коментуючи ліквідацію окупантів у ПТУ №19 у Макіївці Донецької області. Про це повідомляє 5 січня AFP у закритій стрічці, новину цитує "Голос Америки".

За словами Кірбі, адміністрація президента США Джо Байдена не збирається "заламувати руки" через масові втрати в російській армії внаслідок удару по казармі в Макіївці. 

Він заявив, що в цій ситуації винна лише сама Росія. Українці, за словами Кірбі, зазнали російського вторгнення й тепер завдають ударів у відповідь і захищаються.

Кірбі не став давати оцінку кількості загиблих унаслідок удару по російських окупантах, зауваживши, що війна "є кривавою історією" і зараз на Донбасі тривають запеклі бойові дії.

Кірбі також відмовився коментувати ймовірне використання для удару по Макіївці реактивної системи залпового вогню HIMARS, пише "Голос Америки".

Контекст:

Управління стратегічних комунікацій (стратком) ЗСУ повідомило, що в ніч на 1 січня 2023 року внаслідок "необережного поводження з нагрівальними приладами, нехтування заходів безпеки, куріння в невстановленому місці" знищено майже 400 мобілізованих росіян, які перебували в будівлі ПТУ №19 у Макіївці, ще приблизно 300 окупантів дістали поранення різного ступеня тяжкості.

2 січня міноборони РФ офіційно визнало загибель 63 окупантів, оголосивши, що удару ЗСУ завдали з реактивних систем залпового вогню HIMARS, і чотири із шести ракет досягли цілі. 3 січня МО РФ повідомило, що кількість загиблих зросла до 89 окупантів, повідомляла "Русская служба ВВС".

За версією бойовиків "ДНР", яку 2 січня озвучило російське пропагандистське агентство ТАСС, причиною влучення ракет HIMARS у ПТУ в Макіївці стало "активне використання військовослужбовцями, які прибули, мобільних телефонів". Бойовики стверджують, що ЗСУ "виявили активність стільникового зв'язку й місцеперебування абонентів", після чого завдали удару. У Збройних силах України назвали озвучену окупантами причину "дуже слабкою відмазкою".

Генштаб Збройних сил України 2 січня підтвердив удар, якого завдали по окупантах у Макіївці останнього дня 2022 року. Ліквідація окупантів у Макіївці стала результатом гарної роботи українських військових на західній техніці, заявив 3 січня Череватий.