США неформально пропонували Туреччині передати Україні системи С-400 – Reuters

Туреччина вирішила закупити С-400 у Росії 2019 року
Фото: EPA (архів)
США неформально консультувалися з Туреччиною щодо можливості передання Україні систем протиракетної оборони С-400. Про це повідомило агентство Reuters із посиланням на три джерела 20 березня.

Агентство пише, що в лютому офіційні особи США обговорювали цю пропозицію зі своїми турецькими колегами, але жодних конкретних чи офіційних запитів не надходило. Також тему порушували під час візиту заступниці держсекретаря Венді Шерман у Туреччину на початку березня.

Reuters, посилаючись на дані аналітиків, пише, що ідею передання С-400 "напевне Туреччина відкине".

Війна Росії проти України. Головне

У середині липня 2019 року після бажання Анкари закупити в Росії системи ППО С-400 розпочалася криза у відносинах Туреччини та США. На початку червня 2019 року США запропонували Туреччині варіанти, які б дали їй змогу відмовитися від російських зенітно-ракетних комплексів.

12 липня 2019 року на авіабазу "Мюртед" у турецькій провінції Анкара надійшла перша партія компонентів російських зенітно-ракетних комплексів С-400. У Білому домі після цього заявили, що постачання в Туреччину винищувачів F-35 неможливе, оскільки росіяни за допомогою С-400 зможуть вивчати їхні характеристики.

США ввели санкції проти Туреччини за закупівлю С-400 згідно із законом CAATSA. Вони передбачають заморожування активів і візові обмеження для голови управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїла Деміра та ще трьох громадян республіки – Фарука Їгіта, Мустафи Альпера Деніза та Серхата Генчоглу. Їгіт є віцепрезидентом цього управління, а двоє інших очолюють профільні відділи протиповітряної оборони. Ердоган називав ці санкції "атакою на суверенітет Туреччини".

Контекст:

Україна розглядає й альтернативні засоби "закриття неба". Наприклад, одержання від союзників літаків для Повітряних сил України. Як заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов, якщо НАТО не може "закрити небо" над Україною, то Україна закриє його сама, але для цього їй потрібна зброя.

Після авіаудару, якого Росія завдала по пологовому будинку та дитячій лікарні в Маріуполі Донецької області 9 березня, Великобританія пообіцяла доставити Україні озброєння для ведення протиповітряної оборони.

Увечері 16 березня телеканал CNN повідомляв із посиланням на джерела, що Словаччина може надати Україні радянські зенітно-ракетні комплекси С-300, якщо натомість отримає американські системи ППО Patriot. 17 березня Словаччина підтвердила, що готова надати зенітно-ракетні комплекси С-300 Україні, якщо отримає належну заміну радянським комплексам.