Стокгольмський арбітраж вказав, що "Нафтогаз" не має платити за обсяги газу, нібито поставлені на окупований Донбас – НАК

"Нафтогаз": Кому "Газпром" віддавав той газ в ОРДЛО, той нехай і платить
Фото: EPA

Майбутні постачання російським "Газпромом" газу на окуповані території Донбасу не торкнуться НАК "Нафтогаз України" до повернення цих районів під контроль України, зазначили в українській компанії.

Стокгольмський арбітраж ухвалив, що НАК "Нафтогаз України" не повинен платити за газ, який російська компанія "Газпром" нібито постачала на окупований Донбас будь-якій іншій особі, крім "Нафтогазу", повідомляють на сторінці НАК у Facebook.

"Стокгольмський арбітраж указав, що "Нафтогаз" не мусить платити за обсяги газу, які були начебто поставлені на тимчасово окуповані території Луганської і Донецької областей будь-якій іншій особі, ніж "Нафтогаз". Майбутні поставки на зазначені території не стосуватимуться "Нафтогазу" до припинення окупації територій на сході України", – зазначили в компанії.

За інформацією "Нафтогазу", таких постачань не буде зараховувати до річних контрактних обсягів газу.

"Якщо коротко: кому "Газпром" віддавав той газ в ОРДЛО (окремі райони Донецької і Луганської областей. – "ГОРДОН"), той йому хай і платить", – заявили в НАК.

"Нафтогаз" і "Газпром" із 2014 року судяться у Стокгольмському арбітражі через контракти на постачання природного газу з РФ в Україну і транзит газу через територію України з 2009 року.

31 травня стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив головні вимоги НАК "Нафтогаз України" у спорі з "Газпромом": умову "бери або плати" скасовано; заборону на реекспорт скасовано; формулу ціни на газ переглянуто з 2014 року. У "Газпромі" рішення назвали проміжним.

Сьогодні в "Нафтогазі" заявили про перемогу над "Газпромом" за контрактом на постачання газу у всіх спірних питаннях. В українській компанії повідомили, що вимоги російської сторони щодо умови "бери або плати" на суму $56 млрд повністю відхилили, а ціну газу, одержаного Україною у другому кварталі 2014 року, зменшено на 27% – з $485/тис. м&³3; до $352/тис. м&³3;.

Станом на жовтень 2017 року Україна не купувала газу у Росії 700 днів. За цей період із країн ЄС імпортовано 22,7 млрд м&³3; газу для потреб українських споживачів.

"Газпром" самовільно постачає газ на неконтрольовані території, заявляють у компанії "Нафтогаз".

Згідно зі звітом російської компанії, протягом дев'яти місяців 2017 року на окуповані території Донецької і Луганської областей доставили 1,5 млрд м&³3; газу.