Столтенберг про вбивства мирних жителів Бучі: Такої жорстокості щодо цивільного населення ми не бачили у Європі десятиліттями

Столтенберг: Ця війна має закінчитися
Фото: EPA
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав жорстокими вбивства мирних жителів у Бучі Київської області, яка була під російською окупацією. Про це він заявив 3 квітня в інтерв'ю CNN.

"Такої жорстокості щодо цивільного населення ми не бачили в Європі десятиліттями. І це жахливо й абсолютно неприйнятно, що мирні жителі стають мішенями і їх убивають. І це просто наголошує на важливості того, що ця війна має закінчитися", – заявив Столтенберг.

Також він сказав, що "рішуче схвалює" розслідування Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів в Україні.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Після звільнення Київської області від російських окупантів, про яке Міністерство оборони України оголосило 2 квітня, у населених пунктах регіону знайдено сотні вбитих мирних жителів, серед них були люди зі зв'язаними руками.

Зокрема, багато загиблих від рук окупантів виявили в Бучі.

Дії окупаційних військ засудили в Німеччині, Великобританії та в інших країнах і об'єднаннях держав.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив, що нові санкції проти Росії "на підході", і додав, що ЄС допомагає Україні та неурядовим організаціям зібрати необхідні докази для позовів у міжнародних судах.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про термінову необхідність розпочати незалежне розслідування. "Винних у воєнних злочинах буде притягнуто до відповідальності", – заявила вона.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що з території Київської області вивезли 410 тіл убитих мирних жителів. "За 1–3 квітня 140 із них уже оглянуто прокурорами та іншими фахівцями", – заявила вона.