Столтенберг заявив, що надання винищувачів Україні зараз "не найнагальніше питання"

Столтенберг вважає, що зараз союзникам потрібно терміново виконати раніше взяті на себе зобов'язання щодо надання Україні бронетехніки
Фото: ЕРА
Надання винищувачів Україні зараз не є найважливішим і найнагальнішим питанням. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 14 лютого у Брюсселі перед початком зустрічі союзників у форматі "Рамштайн", його цитує CNN.

Столтенберг вважає, що союзникам зараз необхідно зосередитися на наданні Україні вже обіцяної допомоги – "терміново виконати" вже взяті зобов'язання. Ідеться про передання танків і бронетехніки, сказав генсек НАТО.

Він додав, що "питання про літаки зараз не є найнагальнішим", але його обговорюють. Також Столтенберг зазначив, що види допомоги, яку союзники надають Україні, "змінювалися й еволюціонували"; він висловив думку, що з розвитком подій на війні ці зміни триватимуть.

13 лютого Столтенберг говорив, що на сьогоднішньому засіданні "Рамштайну" обговорюватимуть постачання Україні винищувачів. За його словами, пріоритетом є швидке передання Києву танків, БМП і схожої важкої техніки.

Контекст:

Формат "Рамштайн" започаткували навесні 2022 року – 26 квітня на авіабазі ВПС США Рамштайн у Німеччині відбулася перша зустріч консультативної групи з надання допомоги Україні. Глава Міноборони України Олексій Резніков після цієї зустрічі заявив, що відбулися "тектонічні зміни" у філософії партнерів щодо передання Україні зброї. Зустрічі консультативної групи вирішили проводити щомісяця.

Дев'ята зустріч контактної групи з питань оборони України триває 14 лютого у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі (Бельгія). Її основні теми – захист українського неба за допомогою авіації й розвиток "танкової коаліції", повідомляв міністр оборони України Олексій Резніков.