Суд заарештував Лусваргі

Лусваргі виявили журналісти в монастирі Києва 29 квітня
Фото: radiosvoboda.org

Суд визнав, що громадянин Бразилії Рафаель Лусваргі може переховуватися від правосуддя.

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області заарештував на 60 діб без можливості внесення застави громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі, якого підозрюють у створенні терористичного угруповання і не передбачених законом воєнізованих формувань на Донбасі, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Суд вважає, що до Лусваргі, якого підозрюють у скоєнні тяжкого злочину, не можна вживати таких заходів, як домашній арешт або заставу.

Лусваргі підозрюють за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) і ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України.

Розгляд справи суд призначив у відкритому режимі на 11.00 15 травня.

У жовтні 2016 року бразильця затримали в аеропорту Бориспіль співробітники Служби безпеки України, а 25 січня 2017 року Печерський районний суд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна за участь у терористичній організації.

17 серпня 2017 року Апеляційний суд Києва призначив новий розгляд справи Лусваргі через суттєві порушення під час розгляду справи у першій інстанції.

Лусваргі залишили тоді під вартою ще на два місяці, а в грудні випустили під особисте зобов'язання. Ініціатором зміни запобіжного заходу був, за даними "Радіо Свобода", прокурор Ігор Вовк.

29 квітня на території чоловічого Свято-Покровського Голосіївського монастиря Української православної церкви Московського патріархату журналісти виявили бразильського бойовика Лусваргі.

4 травня націоналісти із С14 у Києві затримали Лусваргі і привели його в СБУ. У спецслужбі визнали, що Лусваргі на волі, тому що очікує на рішення суду, перебуваючи під особистим зобов'язанням.

Сьогодні під час підготовчого засідання у справі Лусваргі суд двічі відмовив захисту Лусваргі  у відводі колегії суддів, але задовольнив клопотання про відвід голови суддівської колегії Наталії Самоткан.