Сума внесків на програму Grain from Ukraine сягнула приблизно $190 млн – Кулеба

Україна в межах програми Grain from Ukraine відправила вже два судна із пшеницею для Ефіопії
Фото: Міністерство інфраструктури України / Facebook
Про фінансову участь у гуманітарній ініціативі Grain from Ukraine заявили вже понад 30 країн і Євросоюз. Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів під час онлайн-брифінгу 6 грудня, передає кореспондент видання ОРДОН".

"Вже понад 30 держав та ЄС заявили про фінансову участь у програмі Grain from Ukraine, загальна сума оголошених внесків – майже $190 млн", – розповів він.

Міністр нагадав, що перше судно у межах цієї програми 4 грудня доправило 25 тис. тонн української пшениці у порт Дорале (Джибуті), продовольство призначене для Ефіопії.

"Вчора до Ефіопії відправилося друге судно з 35 тис. тонн пшениці. У морському порту Чорноморськ завантажуються ще два судна, які доставлять 55 тис. тонн гуманітарної пшениці для Сомалі та Судану. Загалом у межах цієї гуманітарної ініціативи наша держава планує відправити понад 60 суден, додав глава МЗС. – Ця програма дуже важлива з двох причин. По-перше, це підтримка українського аграрного виробництва, наших фермерів у вкрай складних умовах війни. По-друге, вона руйнує російську пропаганду у країнах глобального півдня. Адже вони бачать, що проблемою є Росія, а Україна є рятівником". 

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський заявив про ініціативу Grain from Ukraine під час виступу на саміті G20 15 листопада. Суть програми – пряма закупівля країнами – учасницями проєкту агропродукції в українських виробників і передавання її країнам, які перебувають на межі голоду, пояснював глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Ініціативу організовано спільно з державними структурами, неурядовими організаціями і приватними компаніями, повідомляло The Guardian. Програму підтримує міжнародна координаційна група із запобігання голоду.

26 листопада відбувся установчий саміт у межах Grain from Ukraine. Про участь в ініціативі оголосила низка країн. Зеленський пояснив, що мета програми – врятувати від голоду не менше ніж 5 млн людей. За програмою Grain from Ukraine до кінця наступної весни Україна планує відправити щонайменше 60 суден – не менше ніж 10 на місяць – у країни, які перебувають під загрозою голоду і посухи. Це Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Ємен, Конго, Кенія, Нігерія.