До порту Одеси зайшло третє судно під навантаження продовольства в межах ініціативи Grain from Ukraine

Під завантаження 25 тис. тонн пшениці для Сомалі до порту Одеси зайшов балкер Neva, повідомили в Мінінфраструктури
Фото: vesselfinder.net
До порту Одеси під завантаження 25 тис. тонн пшениці для Сомалі зайшов балкер Neva – третє судно у межах ініціативи Grain from Ukraine ("Зерно з України").

Про це 2 грудня у Facebook повідомив пресцентр Мінінфраструктури.

Водночас друге судно в межах програми, BC Callisto, завершує в порту Чорноморська завантаження 30 тис. тонн пшениці для Ефіопії, додали у відомстві.

"Україна системно виконує свої зобов'язання в рамках "зернової ініціативи" й продовжує працювати над розвитком ініціативи… Grain from Ukraine. Ми вдячні країнам – учасницям проєкту та впевнені, що спільними зусиллями зможемо не тільки боротися зі світовим голодом, але й зберегти за Україною статус ключового експортера агропродукції", – наголосив віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, території та інфраструктури Олександр Кубраков.

Зазначають, що в межах "зернової ініціативи" з портів Великої Одеси 2 грудня вийшло сім суден із 287,4 тис. тонн агропродукції для країн Азії, зокрема – Індонезії. Від початку роботи "зернового коридору" Україна експортувала 12,7 млн тонн агропродукції.

Контекст:

Президент Володимир Зеленський заявив про ініціативу Grain from Ukraine під час виступу на саміті G20 15 листопада. Суть програми – пряма закупівля країнами – учасницями проєкту агропродукції в українських виробників і передавання її країнам, що опинилися на межі голоду, пояснював глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Ініціативу організовано спільно державними структурами, неурядовими організаціями і приватними компаніями, повідомляло The Guardian. Програму підтримує міжнародна координаційна група із запобігання голоду.

26 листопада Зеленський пояснив, що мета програми – врятувати від голоду щонайменше 5 млн людей. За програмою Grain from Ukraine до кінця наступної весни Україна планує відправити принаймні 60 суден – щонайменше 10 на місяць – у країни, які опинилися під загрозою голоду та посухи. Це Ефіопія, Судан, Південний Судан, Сомалі, Ємен, Конго, Кенія, Нігерія. Усі вони гостро потребують допомоги.

28 листопада в Офісі президента повідомили, що понад 30 країн і міжнародних організацій заявили про підтримку ініціативи Grain from Ukraine. У межах програми вже акумульовано понад $180 млн.