"Світ не має забувати про Чорнобиль". Зеленський закликав жорсткіше реагувати на дії окупантів на ЗАЕС

ЗАЕС працює під контролем окупантів із 4 березня
Фото: EPA

Світовій спільноті варто активніше реагувати на дії російських окупантів на захопленій ними Запорізькій АЕС в Енергодарі Запорізької області. Про це у відеозверненні за підсумками 8 серпня заявив президент України Володимир Зеленський, ролик опубліковано в YouTube Офісу президента.

"Активно інформуємо світ про російський ядерний шантаж – про обстріли та мінування об’єктів Запорізької АЕС. Вже є відповідні реакції міжнародної спільноти. Але потрібно пришвидшувати дії у відповідь. Росія не зважатиме на слова й занепокоєння", – сказав президент.

Він вважає, що "потрібні нові санкції проти держави-терориста та всієї російської атомної галузі за створення загрози ядерної катастрофи".

"Світ не має забувати про [катастрофу на АЕС у] Чорнобилі і пам'ятати, що Запорізька АЕС – найбільша у Європі. Чорнобильська катастрофа – це вибух в одному реакторі, Запорізька АЕС – це шість енергоблоків", – наголосив Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Запорізька АЕС працює під контролем російських військових із 4 березня, вони призначили військового начальника, з яким професійний персонал атомної станції з управління енергоблоками має погоджувати всі свої дії.

Узбережжя Каховського водосховища, поряд з яким розташована АЕС, окупанти замінували, попередив "Енергоатом" 10 березня. 11 березня "Енергоатом" повідомив, що російські військові використовують АЕС як військову базу. Персоналу ЗАЕС окупанти заявили, що тепер станція "належить "Росатому".

У липні в "Енергоатомі" зазначили, що окупанти завозять на територію ЗАЕС військову техніку, зокрема ракетні комплекси, з яких обстрілюють міста на іншому березі Дніпра. 21 липня "Енергоатом" повідомив, що окупанти розмістили техніку, зброю та боєприпаси у машинному залі енергоблока ЗАЕС.

5 серпня окупанти двічі за день обстріляли Запорізьку АЕС – спочатку з артилерії, а потім із РСЗВ, повідомляли в компанії "Енергоатом". Після ударів на ЗАЕС від'єднали від енергосистеми і перевели у резерв 4-й енергоблок. За оцінкою "Енергоатому", окупанти провокаційними обстрілами намагаються домогтися знеструмлення станції.

Увечері 6 серпня окупанти обстріляли майданчик ЗАЕС поряд зі сховищем відпрацьованого ядерного палива, поранено одну людину, повідомили в "Енергоатомі".

8 серпня "Енергоатом" попередив, що на Запорізькій АЕС є ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

Зеленський закликав ввести нові санкції проти Росії за створення такої глобальної загрози.