"Такого удару у спину ми не очікували". Україна готувалася до вторгнення Росії, але не очікувала нападу з території Білорусі – Данілов

Данілов: Ми не могли суспільству сказати, що буде війна. Це було неприпустимо
Фото: Олексій Данілов / Facebook
Українська влада почала готуватися до вторгнення Росії ще в листопаді 2021 року, але не могла сказати про це громадянам і не очікувала, що напад буде здійснено з території Білорусі, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Про це він сказав в ефірі "Свобода Live".

"Ми не могли суспільству сказати, що буде війна. Це було неприпустимо, тому що це була одна з тактик Російської Федерації, щоб тут почався хаос", – пояснив він.

За його словами, влада чітко розуміла, що вторгнення російських військ відбудеться, але зовсім не була готова до того, що це відбудеться з боку Білорусі.

"Такого удару у спину ми не очікували. Ми не очікували, що вони підуть по всіх напрямках. Це була несподіванка", – визнав секретар РНБО.

Він уточнив, що українська влада готувалася до загострення на харківському, сумському, луганському та кримському напрямках.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Міністр оборони України Олексій Резніков 14 лютого поговорив із білоруським колегою Віктором Хреніним. Глава міноборони Білорусі стверджував тоді, що збройні сили РФ перебувають у них тимчасово  на час навчань. "Міністр Хренін запевнив, що жодних загроз із території Білорусі для України немає й не буде. Ми одразу зробили низку кроків для зміцнення довіри", – говорив Резніков.

Із 24 лютого з території Білорусі систематично завдають ракетних ударів по військових та цивільних об'єктах в Україні, а протягом 28 лютого українська розвідка зафіксувала значну активність авіаційної техніки.

Міноборони України попереджало 1 березня, що Росія готує провокацію для виправдання введення білоруських військ в Україну. 2 березня повідомляли, що білоруські війська приведено у бойову готовність і, можливо, вони готуються до вторгнення в Україну.

За даними управління сил тероборони "Північ", білоруські війська вже увійшли на територію Чернігівської області. Представник управління сил Віталій Кирилов уточнив Суспільному, що 1 березня колона рухалася з боку Городні у напрямку Чернігова. У пресслужбі оперативного командування "Північ" "Українській правді" розповіли, що білоруські війська ідентифікують за маркуванням у вигляді 0. Радник глави ОП Олексій Арестович говорив 2 березня, що "поки що офіційних даних немає про те, що білоруська армія бере участь у бойових діях", але є "окремі сигнали, які зараз перевіряють", пише LIGA.net.

1 березня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив на засіданні Ради безпеки країни, що білоруська армія у бойових діях на території України "жодної участі не брала і не бере", 5 березня він повторив ці слова.

7 березня Генштаб ЗСУ повідомив, що РФ перекидає свою авіацію на територію Білорусі з метою завдання чергових ударів по містах України.