Тактика Росії в Україні охоплює підтримку тероризму і пропаганду – заступник голови МЗС України в Гаазі

Зеркаль звинуватила Росію у підтримці терористичних актів в Україні
Фото: ЕРА

Агресія РФ щодо України триває протягом трьох років, але Кремль продовжує заперечувати це, заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль у Міжнародному суді ООН.

Під час агресії проти України Російська Федерація порушила міжнародне право, застосувавши тактику підтримки тероризму і пропаганди. Про це на слуханнях у Міжнародному суді Організації Об'єднаних Націй у Гаазі заявила офіційний представник України, заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Тактика Російської Федерації охоплює підтримку тероризму та актів расової дискримінації, пропаганду, підривну діяльність, залякування, політичну корупцію, кібератаки", – заявила Зеркаль.

Дипломат підкреслила, що такі дії Москви тривають уже три роки, але Кремль продовжує заперечувати факт агресії.

Зеркаль нагадала про факти переслідування прихильників України в окупованому Криму, а також дискримінацію кримських татар.

"Російська Федерація продовжує демонструвати зневагу до своїх зобов'язань за міжнародними договорами. Як наслідок, український народ піддають тривалій кампанії терору і культурного знищення. Ситуація насправді жахлива", – заявила заступник глави МЗС України.

З 6-го до 9 березня в Гаазі відбудуться попередні слухання за позовом України проти Росії, у якому зазначається порушення Москвою положень Конвенції ООН з протидії тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Позов подали 16 січня.

Київ вимагає засудити акти тероризму на Донбасі, зокрема збитий рейс MH17, і в Харкові, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розмірів яких у позові не зазначено. Крім цього, суду запропоновано залучити до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтримці тероризму.

Інший блок претензій у позові стосується порушень прав кримських татар і українців з боку окупаційної влади Криму. Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи як заходи забезпечення позову заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують ситуацію.

У Києві припускають, що розгляд позову триватиме п'ять–сім років.