"Те, що не відбулося, це погано". У Кремлі прокоментували зрив інспекції біля Шумів

Пєсков заявив, що "шкодує" про зрив спільної інспекції біля Шумів Донецької області
Фото: ЕРА

У Берліні 11 вересня має відбутися зустріч на рівні політрадників "Нормандської четвірки", українська делегація вже прибула на неї. На зустрічі можуть обговорити зрив спільної інспекції біля Шумів на Донбасі.

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков висловив надію, що зустріч політрадників "Нормандської четвірки", запланована на 11 вересня, дасть відчутний результат. Про це пише ТАСС.

Він також заявив, що Кремль шкодує про зрив інспекції за участю ОБСЄ в Шумах Донецької області та висловив упевненість, що політрадники обговорять причини, через які вона не відбулася.

11 вересня українська делегація на чолі з віцепрем'єр-міністром – міністром із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексієм Резніковим прибула в Берлін для участі в переговорах на рівні політичних радників "Нормандської четвірки".

Зустріч у нормандському форматі мала відбутися 28 серпня. На ній планували обговорити, зокрема, обмін утримуваними особами, а також підготовку саміту глав держав "Нормандської четвірки".

25 серпня "Інтерфакс" повідомив про скасування зустрічі з посиланням на джерело в російській делегації. Співрозмовник агентства стверджував, що переговори скасували "через відсутність погодження проєктів підсумкових документів і розбіжності щодо них із боку Німеччини, Франції та України".

Офіс президента України спростував цю інформацію, повідомивши, що зустріч перенесли у зв'язку з відрядженням представника Франції. Глава ОП Андрій Єрмак висловив думку, що переговори радників проведуть до 10 вересня.

5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін висунув вимогу, щоб українські військові звільнили укріплені позиції в районі населеного пункту Шуми, оскільки їх нібито встановлено "незаконно". За словами ватажка "ДНР", російсько-терористичні війська збираються обстріляти ці позиції.

Україна 6 вересня скликала екстрене засідання тристоронньої контактної групи через погрози Пушиліна.

Командувач операції Об'єднаних сил на Донбасі генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що українські військові не порушували домовленостей у населеному пункті Шуми. Він висловив думку, що бойовики своїми звинуваченнями хочуть зірвати перемир'я.

ОБСЄ в супроводі бойовиків "ДНР" 10 вересня планувала проінспектувати позиції ЗСУ в районі селища Шуми, домовленості про таке патрулювання було досягнуто 9 вересня на засіданні тристоронньої контактної групи. В Офісі президента України заявили, що присутність бойовиків у патрулі буде обмеженою.

10 вересня Міноборони заявило, що інспекцію скасували через те, що окупанти не були готові до "конструктивної та заснованої на здоровому глузді" позиції України щодо проведення інспекції.

Населений пункт Шуми Торецького району (недалеко від Горлівки) перейшов під повний контроль Об'єднаних сил улітку 2018 року.