Толстой заявив про право Донбасу на самовизначення

Толстой: Хотілося б, щоб стандарти демократії не відрізнялися на схід від Відня і на захід від Відня
Фото: Игорь Сокуренко / Facebook

Віце-спікер Держдуми РФ і глава делегації російських депутатів у Парламентській Асамблеї ОБСЄ Петро Толстой мотивував свою позицію стандартами демократії та нормами міжнародного права.

Народ Донбасу має таке саме право на самовизначення, як жителі Косова і анексованого Криму, заявив віце-спікер Держдуми і голова делегації російських депутатів у Парламентській Асамблеї ОБСЄ Петро Толстой на сесії у Відні, повідомляє MK.RU.

Свою позицію глава російської делегації мотивував стандартами демократії та нормами міжнародного права.

"Хотілося б, щоб стандарти демократії не відрізнялися на схід від Відня і на захід від Відня", – заявив Толстой щодо цього.

На його думку, на Донбасі йдеться про право людей на самовизначення, "на їхнє невід'ємне право говорити рідною мовою і вибирати свою владу".

Толстой назвав ці критерії "базовими європейськими принципами, цінностями, які поділяють усі європейські країни".

Віце-спікер Держдуми також нагадав про позицію РФ щодо вирішення військового конфлікту на сході України – він зазначив, що "Київ потрібно повернути до виконання Мінських домовленостей. Без цього ніякий прогрес щодо встановлення миру в цій країні неможливий".

Збройний конфлікт на сході країни почався у квітні 2014 року. Українська армія протистоїть проросійським бойовикам, які частково контролюють Донецьку і Луганську області.

12 лютого 2015 року був підписаний Мінський протокол (цей документ також називають другими Мінськими угодами). Він передбачає припинення вогню на Донбасі й відведення важких видів озброєння в спеціальні місця зберігання.