Трасс заявила про підтримку України, але виступила проти прямої участі британських військ у війні

Трасс, одна із двох кандидатів на посаду прем'єр-міністра Великобританії, нагадала про свою проукраїнську позицію
Фото: EPA

Чинна міністерка закордонних справ і кандидатка у прем'єр-міністри Великобританії Ліз Трасс заявила, що не вважає можливим пряму участь британських збройних сил у бойових діях. Про це 21 липня повідомляє Reuters, цитуючи інтерв'ю Трасс BBC Radio 4 Today.

Водночас глава МЗС підкреслила, що Британія є союзником України у війні, яку розв'язала Росія. За словами Трасс, її країна робить усе можливе, щоб підтримати Україну – зокрема, Великобританія очолила міжнародну коаліцію з доправлення зброї й нарощує санкції щодо РФ.

Трасс, пише BBC News, навела приклад своєї реакції на розв'язану Росією війну в Україні як один із доказів, що вона вміє працювати під тиском і може впоратися з несподіванками.

Міністерка нагадала, що коли о 3.30 задзвонив телефон і їй сказали, що президент РФ Володимир Путін вторгся в Україну, Великобританія негайно відреагувала на агресію разом зі своїми союзниками з вільного світу.

Контекст:

Трасс займає чітку проукраїнську та антипутінську позицію. Наприклад, у травні вона закликала не "втихомирювати Путіна", а боротися з агресією РФ силою, а наприкінці червня заявила про необхідність подвоїти зусилля партнерів, які надають Україні підтримку у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії.

Трасс і колишній глава британського мінфіну Ріші Сунак – претенденти на посаду лідера Консервативної партії Великобританії й посаду прем'єр-міністра країни. Хто з них обійме вакантні після відставки Бориса Джонсона посади, стане відомо 5 вересня.