"Трохи менше ніж 300 км". Арахамія повідомив про альтернативу далекобійним ракетам ATACMS, незабаром їх може отримати Україна

Щодо постачання Україні далекобійних ракет ATACMS у США тривають політичні дебати, зазначив Арахамія
Фото: EPA
Делегація Верховної Ради під час поїздки до США вела переговори про постачання в Україну РСЗВ, а також ракет далекого радіусу дії ATACMS для HIMARS.

Про це 5 жовтня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", повідомив голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Там є політичні дебати із цього приводу. Зараз, щоб не відкривати жодних секретів, є ще альтернативи, і щодо цих альтернатив дебатів уже майже немає. Тому ми можемо чекати скоро такі можливості. Вони трохи менше ніж 300 км, але все ж таки далекобійні", – сказав нардеп.

Контекст:

США надають Україні снаряди до реактивних систем залпового вогню HIMARS дальністю приблизно 80 км.

15 липня міністр оборони України Олексій Резніков висловив думку, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. 16 серпня він висловив сподівання, що у США ухвалять політичне рішення про надання Україні ATACMS.

15 вересня лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл закликав надати Україні ракети ATACMS і танки.

США поки не планують надавати Україні ракети далекого радіусу дії ATACMS, адміністрація президента Джо Байдена, як і раніше, вважає, що надання цих систем може спричинити ескалацію, оскільки вони можуть бути використані для обстрілів території Росії, повідомив CNN, посилаючись на свої джерела.