"Це вам за Дніпро, нелюди!" Олещук натякнув на знищення російського літака, але не розкрив деталей

Олещук натякає на знищення російського літака в річницю теракту РФ у Дніпрі
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

Російські окупанти 14 січня, імовірно, втратили один чи кілька своїх військових літаків. На це 15 січня в Telegram натякнув командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

"Це вам за Дніпро! Горіть у пеклі, нелюди! P. S. Поки без деталей", – написав Олещук, використавши емодзі із зображенням літака.

У Дніпрі 14 січня вшанували пам'ять загиблих від російського ракетного удару, який рік тому забрав життя 46 людей.

Увечері 14 січня українські медіа, зокрема "РБК-Україна", "Суспільне" і hromadske, повідомляли з посиланням на джерела в силах оборони України та в ГУР МО України про те, що над Азовським морем було збито російський літак А-50, який виконує функції центру далекого радіолокаційного виявлення.

Крім того, повідомляли, що було підбито ще один літак окупантів, летючий командний пункт Іл-22М, який після цього намагався приземлитися, але точна його доля невідома.

У Telegram-каналах російських пропагандистів згадували версію, що російські літаки (або принаймні один із них) міг збити "дружній вогонь" ППО РФ.

Генштаб ЗСУ в ранковому зведенні у Facebook залишив статистику збитих російських літаків без змін – 329. Цієї цифри не змінюють уже тривалий час, оскільки ЗСУ тривалий час не вдавалося знищувати російську авіацію. ПС ЗСУ також поки не підтверджували інформації про втрати авіації окупантів 14 січня.

Контекст:

ДРЛВ А-50 російські окупанти використовують для націлювання ракет на об'єкти на території України. У повітряно-космічних силах РФ є дев'ять таких літаків, причому удосконалених (із модифікацією "У") – лише шість. Вартість борту – $330 млн. Один такий літак обслуговує 19 осіб (п'ятеро льотного, 11 радіо- і троє інженерно-технічного персоналу).

Про пошкодження російського військового літака ДРЛВ А-50 унаслідок двох вибухів на аеродромі Мачулищі в передмісті Мінська 26 лютого 2023 року проінформувала опозиційна ініціатива BYPOL. Пошкоджений літак до цього прилетів у Білорусь 3 січня і встиг зробити 12 вильотів.