"Це війна зі злом, яку треба виграти". Річард Ґір виступив на саміті перших леді та джентльменів

Річард Ґір: Росіяни зробили стільки поганого протягом своєї історії. Путін створив цю катастрофу
Фото: ЕРА

23 липня на саміті перших леді та джентльменів у Києві через відеозв'язок виступив відомий голлівудський актор Річард Ґір, запис виступу оприлюднили у YouTube програми "Вікна-новини" (канал СТБ).

Актор зазначив, що вранці, коли прокинувся, подумав: його діти, прокинувшись, розважалися, не мають жодних страхів, їм не довелося ставати біженцями.

"Бо ми в США живемо в такій собі захищеній зоні. І мене дуже вражає те, що відбувається з дітьми, і ті страхи, виклики, які існують для суспільства і людей [в Україні]", – продовжив він, наголосивши, що великі виклики є і в інших частинах світу, згадавши Гонконг.

Ґір висловив думку, що культурні установи мають зараз відігравати важливу роль. Війну в Україні буде завершено, зазначив він і закликав підтримувати країну.

"Цю війну треба виграти, ми не можемо втомлюватися. Це важливий елемент нашого життя. Це найбільша війна, яку я колись бачив у своєму житті, це війна зі злом. Якщо ми програємо, це надихне інших негідників у всьому світі, тому її не можна програти. [...] Україна вже ніколи не буде такою, якою була в минулому. Але це нормально, треба дивитися у майбутнє. Я думаю, люди розуміють і економіку, і оборону, і те, з чим стикається суспільство. Людська душа, людське серце зможуть об'єднати українців і зробити їх кращими після цієї кризи", – додав він.

Модератор дискусії на саміті нагадав, що актор продав свій автомобіль Jaguar, щоб передати гроші для допомоги українцям.

Актор розповів, що цей автомобіль подарували йому на 50-річчя.

"Усі ми – брати і сестри. Ми всі маємо відчувати певне співчуття, єдність. Ми можемо покращити цю жахливу ситуацію. Тому що росіяни зробили стільки поганого впродовж своєї історії, чималої кількості поколінь. Разом ми можемо зробити щось краще. [Президент РФ Володимир] Путін створив цю катастрофу, робить безглузді речі, знищує музеї, театри. Це розбиває моє серце. Люди, які народилися після Другої світової війни, озираються на неї та думають: як взагалі щось подібне могло відбуватися?" – додав він.

Відео: Вікна-новини / YouTube

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Ґір приєднався до благодійної організації CARE, яка нині допомагає, зокрема, і жителям України.

72-річний актор – лауреат премії "Золотий глобус" і номінант на премію "Еммі". У його фільмографії десятки картин, зокрема, мюзикл "Чикаго", драма "Хатіко: Вірний друг" і мелодрама "Красуня".

Перший саміт перших леді та джентльменів відбувся у Києві 23 серпня 2021 року. Під час саміту було засновано міжнародну платформу для розв’язання гуманітарних проблем у всьому світі.

Темою другого саміту стали проблеми переселенців, освіта, фізичне й ментальне відновлення. Учасниками саміту, окрім перших леді та джентльменів, стали експерти у різноманітних сферах, а також світові знаменитості.

Крім Ґіра, на саміті виступили інші знаменитості, зокрема британський футболіст, посол доброї волі ЮНІСЕФ Девід Бекхем.