"Цінуємо те, що ви залишилися". Зеленський у Києві обговорив відновлення України з делегацією Світового банку, яка приїхала у день ракетної атаки окупантів

Зеленський подякував Світовий банк за підтримку протягом усього періоду російського вторгнення
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 16 листопада повідомив в Instagram про візит до України делегації Світового банку.

Зустріч мала відбутися 15 листопада, у день, коли делегація приїхала в Україну, але її було перенесено через масовану ракетну атаку російських окупантів, зазначив український лідер.

"Завжди хочеться тепло вітати наших друзів і партнерів в Україні. Проте делегація Світового банку прибула до Києва того дня, коли Росія здійснила черговий масований ракетний обстріл української території. Цінуємо те, що ви залишилися. Для нас це важливий сигнал", – сказав Зеленський на початку зустрічі.

Він додав, що Світовий банк уже виділив Україні приблизно $11,4 млрд, і подякував за підтримку протягом усього періоду російського вторгнення.

"Під час зустрічі обговорили підготовку проєктів із відновлення української транспортної, енергетичної інфраструктури та сфери охорони здоров'я. Дякую Світовому банку та його керівництву за підтримку й швидке реагування на потреби України з перших днів повномасштабної війни", – написав президент.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

24 жовтня Reuters повідомило, що Світовий банк виділив Україні додаткові $500 млн для допомоги Україні в оплаті невідкладних витрат, спричинених вторгненням Росії.

Контекст:

Після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну, яке почалося 24 лютого, країни Заходу збільшили постачання українським військовим летального озброєння та іншої оборонної продукції, а також надають фінансову допомогу для підтримки економіки.

Для підтримки України, яка протистоїть російській агресії, Світовий банк створив трастовий фонд, поповнити який можуть різні країни. Спецрахунок для спрямування грошей країн – донорів України створив також Міжнародний валютний фонд, донори можуть надсилати через нього ресурси для допомоги Україні у вигляді грантів та позик.

Загалом від початку повномасштабної війни Україна отримала від міжнародних партнерів приблизно $18 млрд, повідомили у Мінфіні 12 вересня.

11 жовтня міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що із 24 лютого Україна отримала орієнтовно $19,4 млрд фінансової підтримки від партнерів. До кінця цього року, за його словами, Україна розраховує отримати €5 млрд від Євросоюзу та $4,5 млрд – від Сполучених Штатів.

Держбюджет 2022 року майже наполовину наповнюють завдяки міжнародним грантам і кредитам від зовнішніх партнерів. Держбюджет України на 2023 рік розраховано з дефіцитом 1,29 трлн грн. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, влада "докладає максимум зусиль, щоб фінансова підтримка партнерів тривала у 2023 році".