Турчинов пов'язав вихід російських офіцерів зі СЦКК із передвиборчою кампанією Путіна

Турчинов: Вигадки РФ нас не цікавлять
Фото: turchynov.com

Під час передвиборчої кампанії президента РФ Володимира Путіна Україна не відкидає посилення військових провокацій бойовиків і активізації бойових дій на Донбасі, сказав секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов.

Вихід російських офіцерів зі складу Спільного центру із контролю та координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК) пов'язаний із передвиборчою кампанією президента РФ Володимира Путіна. Про це на брифінгу в аеропорту Київ сказав секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Не було б біометричного контролю – РФ вигадала б якісь інші причини (для виходу із СЦКК. – "ГОРДОН"). Я не знаю причин, які змусили їх почати агресію у Криму чи на Донбасі. Не було причин. Тому їх вигадки нас не цікавлять. Це дуже підла дія РФ, спрямована на дезавуювання будь-якого мирного дипломатичного або політичного шляху припинення військової провокації, яку вони почали, і, безумовно, вони прикриваються системою контролю біометричних даних",  сказав Турчинов.

Він наголосив, що реальних причин для виходу російської сторони із СЦКК немає.

"Причини виключно політичні та провокативні. Це передвиборча кампанія Путіна, під час якої ми не відхиляємо посилення військових провокацій та активізації бойових дій. Для цього вони виводять своїх офіцерів із лінії розмежування і це реальна проблема. Але ми знайдемо механізми, як перешкодити провокаціям", – заявив секретар РНБО.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Сторони кілька разів оголошували перемир'я, але жодного разу не вдалося досягти його повного дотримання.

18 грудня у МЗС РФ заявили, що Росія відкликає своїх офіцерів із СЦКК. У відомстві зазначили, що новий порядок в'їзду в Україну російських громадян, який набуває чинності з 1 січня 2018 року і згідно з яким вони повинні будуть завчасно повідомляти про поїздку, "неприйнятний" для російських офіцерів, які входять до складу Спільного центру.

В українському МЗС розцінили таке рішення Росії як чергову провокацію і прагнення зняти із себе будь-яку відповідальність за наслідки збройної агресії проти України.

Президент України Петро Порошенко 20 грудня запропонував посилити СЦКК представниками Німеччини та Франції.