Турчинов уважає, що нові "військові авантюри" РФ залежать від розвитку її внутрішньополітичної ситуації

Турчинов засудив "реваншистську політику РФ"
Фото: РНБО України. Оперативний штаб / Facebook

Росія створює потужну військову інфраструктуру вздовж кордону з Україною, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов 14 грудня виступив у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі з розгорнутою доповіддю про ситуацію з безпекою на Сході Європи. Про це повідомила прес-служба РНБО.

"Росія створює потужну військову інфраструктуру вздовж кордону з Україною і може розпочати широкомасштабні бойові дії проти нашої держави за наказом із Кремля в будь-який момент. Причому рішення Путіна не залежатиме від дій України. Навпаки, набагато більш важливим чинником для започаткування зовнішньополітичних та військових авантюр РФ є розвиток внутрішньополітичної ситуації в Росії", – сказав він.

Секретар РНБО України назвав "реваншистську політику РФ, спрямовану на відновлення свого регіонального і почасти глобального домінування, головним чинником, що визначає дестабілізацію безпекової ситуації на Сході Європи і на континенті загалом".

Турчинов нагадав, що Росія методично перетворює Крим на потужну військову базу, а за час війни на Донбасі загинуло вже понад 10 300 осіб, із них понад 2500 цивільних і більше ніж 200 дітей.

Виступ секретаря РНБО відбувся на засіданні комісії Україна – НАТО на рівні послів країн – членів Альянсу, у якому взяв участь і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Росія після незаконного референдуму 16 березня 2014 року анексувала Крим і Севастополь. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

У квітні того самого року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Після цього НАТО посилив свою військову присутність у країнах Східної Європи.

У червні 2017 року глава військового комітету НАТО генерал Петр Павел зазначав, що Росія збільшує свій військовий потенціал практично на всіх фронтах.