У Чернігові знищено 60% інфраструктури, у приватному секторі 40% будинків зруйновано в пил – мер Атрошенко

Охоплені вогнем будинки в Чернігові, знімок зроблено 16 березня
Фото: ЕРА
У Чернігові внаслідок ударів російських окупаційних військ знищено майже 60% об'єктів інфраструктури. Про це в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів мер міста Владислав Атрошенко.

"Якщо говорити про інфраструктуру – відсотків 60 знищено", – сказав він у відповідь на запитання про масштаби руйнувань у місті.

Скільки коштує відновлення і який період часу займе цей процес – "навіть страшно уявити", додав він.

"Житлових будівель на сьогодні... Розумієте, ступінь пошкоджень дуже різний: є пряме влучання величезної крилатої ракети в будинок – і немає пів будинку, а є влучання поряд [із будівлею] міни невеликого калібру, але посікло цими осколками теж пів будинку, вилетіли вікна тощо. Ремонтувати треба і один, і другий будинок. Колосальних руйнувань – якщо брати приватний сектор – я б сказав, що знищено у нас у пил, просто ось цегла – це 40%. Так, 40% житлового сектора приватних будинків знищено, це апокаліпсис, – продовжив мер. – Люди плачуть, коли бачать наше рідне місто. Вони плачуть, бо місто має 1300-річну історію".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Окупанти атакують Чернігів із самого початку повномасштабної війни, вони скидають на місто авіабомби, ведуть артилерійський вогонь. Армія РФ знищує мирне населення, каже Атрошенко. Під обстріл потрапляли, зокрема, люди, які стояли в черзі по хліб.

3 березня він казав, що руйнування у Чернігові можна порівняти з тими, які були під час бомбардування нацистами 1941 року. 12 березня у місті почалися проблеми з електро-, водо- та газопостачанням, а також із теплом.

Місто опинилося в умовах гуманітарної катастрофи, заявляв колишній заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов 23 березня. За даними Атрошенка, із Чернігова за час вторгнення виїхало більше ніж половина населення.

6 березня президент України Володимир Зеленський надав Чернігову звання "Місто-герой", Атрошенка нагородив орденом Мужності.