У деокупованому селі у Харківській області виявили тіла цивільних зі слідами катувань

Поліцейські ексгумували тіла вбитих після деокупації села
Фото: Александра Новосел / suspilne.media
У селі Гракове Чугуївського району Харківської області, яке звільнили від російських окупантів на початку вересня, виявили тіла двох цивільних зі слідами катувань.

Про це повідомляє Суспільне.

Поліція ексгумувала тіла цих двох чоловіків. Фото опублікувало агентство ЕРА (обережно, контент не для вразливих).

Про вбитих правоохоронцям після деокупації розповів місцевий житель. За словами голови поліції Харківської області Володимира Тимошка, загиблі – не місцеві, на їхніх тілах є сліди від вогнепальних поранень та катувань.

Заступник начальника управління Нацполіції в Харківській області – начальник слідчого управління Сергій Болвінов розповів, що це не єдиний випадок звірств росіян на окупованих територіях Харківської області. За його словами, у цьому селі є ще два місця, які поліція огляне після розмінування.

Ховати вбитих окупанти змусили місцевого жителя Сергія. Він розповів журналістам, що це сталося у середині чи наприкінці березня.

"До мене прийшли військові, погрожували зброєю, привели до місця, де були два молоді хлопці. Уже мертві. Я живу тут сім років, їх не знаю. Звідки вони, як тут опинилися, теж не знаю. Людей треба було поховати", сказав він.

За словами чоловіка, окупанти агресивно поводилися в селі.

"Усе у селі розбомбили, люди живуть у погребах та підвалах. Можливості виїхати на територію, підконтрольну Україні, не було, не випускали", додав він.


Контекст:

Гракове, як зазначає Суспільне, окупували 25 лютого. Нині у селі залишається приблизно 40 осіб.

За період 18 вересня ЗСУ звільнили понад 1 тис. км&³2; території України, повідомляв президент України Володимир Зеленський. У Харківській області за останні дні ЗСУ взяли під контроль понад 30 населених пунктів, зокрема звільнено Балаклію, неподалік якої розташоване Гракове.

У звільнені міста й села повертаються підрозділи Національної поліції, там проводять заходи щодо перевірки території.