У ДПСУ розповіли, скільком людям щодня відмовляють у виїзді за кордон

На кордоні й далі діють умови воєнного стану
Фото: Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон / Facebook
Протягом кожної доби працівники Державної прикордонної служби України відмовляють у перетині кордону приблизно 150 особам. Про це речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив 6 березня в коментарі "РБК-Україна".

За його словами, більшість затриманих – це чоловіки віком 18–60 років.

"Щодо жінок і дітей – у них мають бути паспортні документи, дітям дозволено виїжджати зі свідоцтвом про народження. Треба прочитати правила і для себе з'ясувати, під яку категорію хтось підпадає і мати ці належні документи", – сказав він.

Представник ДПСУ зазначив, що прикордонники поки дозволяють виїзд громадян України за внутрішнім паспортом, але тільки під час першого перетину кордону.

"Випустять із внутрішнім паспортом, якщо людина рятується від війни. А якщо людина виїхала, повернулася і знову виїжджає із внутрішнім паспортом тільки якщо будуть підстави й розуміння, чому вона так діє. Таку людину можуть висадити", попередив Демченко.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 7 лютого – до 20 травня 2023 року.

Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, крім особливо визначених винятків. 16 серпня президент у відповідь на петицію із закликом зняти заборону на виїзд чоловіків заявив, що це відбудеться лише після закінчення дії воєнного стану.

23 січня 2023 року Зеленський повідомив, що РНБО вирішила обмежити виїзд за кордон із недержавною метою чиновників центральної та місцевої влади. "Хочуть відпочивати зараз – будуть відпочивати поза межами державної служби. За кордон їздити на відпочинок чи з якоюсь іншою недержавною метою посадовцям більше не вдасться", – сказав президент. 27 січня Кабмін України ухвалив відповідну постанову.

У переліку осіб, на яких поширюється заборона, – члени Кабміну, керівництво РНБО, СБУ, Офісу президента, співробітники центральних органів влади, працівники прокуратури, судді, нардепи й низка інших держслужбовців, зокрема працівники органів місцевого самоврядування та депутати місцевих рад. Ідеться і про жінок, і про чоловіків, але є кілька винятків, зокрема стосовно виїзду до неповнолітніх дітей.