У Генштабі спростували повідомлення міноборони РФ про нібито загибель українських військових під час встановлення прапора України на Зміїному

На звільненому острові Зміїному підняли український прапор 7 липня

Фото: Сухопутні війська ЗС України / Facebook
Повідомлення про загибель українських військових під час зачищення на звільненому від російських окупантів острові Зміїному не відповідають дійсності.

Про це 7 липня у вечірньому зведенні, опублікованому у Facebook, поінформував Генштаб Збройних сил України (ЗСУ).

Міноборони російських окупантів повідомило в Telegram 7 липня, що приблизно о 5.00 на острів Зміїний висадилося з моторного човна "кілька українських військовослужбовців", які "сфотографувалися з прапором".

За інформацією оборонного відомства РФ, окупанти у відповідь завдали ракетного удару з літака по острову, унаслідок якого "частина українських військовослужбовців" загинула.

"Заяви міністерства оборони Росії про нібито загибель українських воїнів, які виконували зачистку та встановлювали прапори України на острові Зміїний, не відповідають дійсності", – прокоментували в Генштабі ЗСУ.

Спеціальний підрозділ добровольців "Зґард" повідомив 7 липня, що батальйон був першим, хто відвідав острів Зміїний після звільнення.

"Це було ризиковано, але тепер на острові майорить наш прапор", – зазначили добровольці.

Відео зі Зміїного після встановлення там прапора України опубліковано у Facebook Сухопутних військ ЗСУ.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Зміїний має стратегічне значення як для України, так і для окупантів, пояснював начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов 13 травня. "Той, хто контролює острів, може будь-якої миті заблокувати рух цивільних суден у всіх напрямках на південь України... Острів Зміїний – це територія України, і ми її будемо деокуповувати і боротися за неї стільки, скільки нам буде потрібно", – сказав він.

Російські військові покинули острів невдовзі після серії ударів, завданих українськими військовими. 30 червня оперативне командування "Південь" ЗСУ повідомило, що після чергового удару по острову окупанти поспіхом евакуювали залишки гарнізону двома швидкісними катерами та покинули Зміїний. У Генштабі зазначили, що ЗСУ повністю звільнили від окупантів Одеську область.

У міноборони РФ заявили, що російська армія виконала всі військові завдання на острові, і назвали відхід окупантів зі Зміїного "кроком доброї волі", а потім (1 липня) скинули на острів фосфорні бомби.

4 липня керівниця пресцентру сил охорони та оборони оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк повідомила, що на звільненому від окупантів острові піднято прапор України. Пізніше представниця ОК "Південь" уточнила, що державний прапор доставили на Зміїний гелікоптером і він на острові, а піднімуть його українські захисники, коли висадяться там.

30 червня Гуменюк говорила, що створювати український форпост на Зміїному ще зарано. ЗСУ контролюють острів за допомогою зброї і планують встановити фізичний контроль над ним, розповідали в Генштабі того самого дня.