У Херсонській області окупанти погрожують розправою тим, хто відмовляється від паспорта РФ – Центр нацспротиву

Окупанти незадоволені темпами "паспортизації"
Фото: ЕРА (архів)

На окупованій частині Херсонської області темпи видавання місцевому населенню російських паспортів не влаштовують загарбників. Про це поінформував 25 березня Центр національного спротиву (ЦНС), створений Силами спецоперацій ЗСУ.

"Місцеве населення тимчасово окупованих територій продовжує чинити спротив примусовій паспортизації. Темпи видачі російських паспортів занадто низькі й адміністрації отримують системні догани від кремлівських кураторів", – ідеться у повідомленні.

У центрі зазначили, що через це "у населених пунктах на тимчасово окупованих районах Херсонської області росіяни знущаються із цивільного населення".

"За відмову від паспорта вони погрожують "ямою". Неодноразово окупанти проводили показові покарання, чоловікам одягали мішок і кидали в окопи. Також для тиску на людей росіяни використовують катівню в Генічеську, де знущаються з місцевого населення. Там піддаються жорстоким тортурам громадяни з проукраїнськими поглядами, а також ті, хто не бажає виконувати вимоги місцевої окупаційної так званої влади", – пояснили у ЦНС.

У такий спосіб, зазначають там, "терористи змушують населення отримати паспорт, аби уникнути розправи".

"Попри це, мешканці продовжують чинити спротив і відмовляються від російського папірця", – наголосили у ЦНС.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент РФ Володимир Путін спростив видавання російських паспортів жителям окупованих Росією Донецької і Луганської областей ще 2019 року.

Після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року РФ почала роздавати свої паспорти на нових окупованих територіях. Зокрема, Путін 25 травня спростив видавання російських паспортів в окупованих районах Запорізької і Херсонської областей. 26 грудня він затвердив порядок подання заяв на отримання російського паспорта жителями захоплених територій України.

У МЗС України заявили, що РФ займається насильницькою асиміляцією українців, примусово нав'язуючи громадянство Росії.

5 січня 2023 року Генштаб ЗСУ зазначив, що на захоплених територіях окупанти прискорили видавання російських документів і продовжують примусову інтеграцію тимчасово окупованих територій у правове поле РФ.