У ЄС є юридичні повноваження використовувати російські активи для відновлення України – Bloomberg

ЄС вивчає варіанти використання заморожених російських активів на користь України
Фото: depositphotos.com
Європейський союз має законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку для відновлення України. Про це йдеться у матеріалі Bloomberg, який опублікували 26 січня.

Ідеться про суму не менше ніж €33,8 млрд.

За словами джерел, юридична служба Ради ЄС заявила дипломатам, що такий план можна юридично виконати, якщо активи не буде експропрійовано, а буде дотримано певних умов. До цих умов входять дата закінчення використання активів, фокус на ліквідних активах і чіткість того, що головну суму і відсотки повернуть до Росії в якийсь момент.

Як зазначило Bloomberg, ЄС вивчає варіанти використання заморожених російських активів після вторгнення РФ в Україну, але вони "викликають суперечки", і загалом обговорення поки – на "дуже попередній" стадії. Офіційні особи ЄС і деякі держави-члени стурбовані юридичними підставами для такого кроку і прецедентом, який може бути створено, особливо щодо використання заморожених активів російського Центрального банку, йдеться у матеріалі.

Першим кроком ЄС розглядає можливість об'єднання активів на рівні ЄС або на міжнародному рівні, щоб отримати дохід, який можна було б використати для фінансування відновлення України, пише агентство.

У будь-якому разі план здійснюватимуть після консультацій ЄС із країнами "Великої сімки". Bloomberg підкреслило, що в союзі вже заявили, що ухвалити рішення буде складно, доки не буде чіткості щодо обсягу активів, які можна буде використати.

Контекст:

Унаслідок війни, яку 24 лютого 2022 року розпочала Росія, Україна зазнала збитків на суму понад $700 млрд, повідомляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль 3 січня 2023 року. Він заявляв, що відновлювати Україну влада має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляла, що мета ЄС не лише заморозити, а й вилучити активи Росії для відновлення України, однак для цього ще багато чого потрібно зробити.

Bloomberg зазначило, що за деякими оцінками активи російського Центрального банку, заморожені за кордоном, становлять $300 млрд (€275,6 млрд). За оцінками офіційних осіб ЄС, приблизно 33,8 млрд із них наразі на депозитах у ЄС.