У Києві суддя вимагала з'явитися в суд затриманому бойовиками "ДНР" ученому Козловському

Син вченого Святослав – інвалід першої групи
Фото: Александр Козловский / Facebook

Суддя Солом'янського районного суду Києва Людмила Кізюн відмовилася прийняти доводи рідних відомого українського вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського, який уже майже протягом двох років перебуває в ув'язненні на окупованій території Донецької області. Отже, син затриманого Святослав не зможе отримати соцвиплат з інвалідності, розповів його брат Олександр.

У Києві Солом'янський районний суд відмовив синові утримуваного бойовиками "ДНР" відомого українського вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського Святославу в отриманні соцвиплат з інвалідності через те, що його опікун не з'явився в суд. Про це 8 грудня у Facebook повідомив молодший син Козловського Олександр.

"Мій батько, Ігор Козловський, от уже майже два роки позбавлений волі і незаконно утримується на території, контрольованій "ДНР". Із цього моменту мій брат Святослав, інвалід першої групи, фактично виявився позбавленим опікуна, і держава припинила виплати з інвалідності. Ми звернулися до суду з проханням визнати другим опікуном Слави нашу матір – Валентину Козловську", – написав він.

За словами Олександра, суддя Солом'янського райсуду Людмила Кізюн вимагала, щоб на засідання з'явився чинний опікун – Ігор Козловський.

Родичі нагадали судді, що в матеріалах справи є довідка від Об'єднаного центру зі звільнення заручників СБУ про утримання вченого на не підконтрольній владі території.

За словами Олександра, Кізюн відповіла: "Мене це не цікавить. Я викличу його повісткою до суду". Засідання перенесли на березень 2018 року.

"Напрошується висновок, що навіть якщо президент України вимовляє ваше прізвище з трибуни Генеральної Асамблеї ООН та інших міжнародних майданчиків, підкреслюючи весь жах того, що відбувається з вами, це не дає жодних гарантій, що члени вашої сім'ї отримають допомогу і підтримку від держави на вільній від окупації частині України. І мова навіть не йде про якісь додаткові преференції, а лише про виконання гарантованих державою зобов'язань", – резюмував він.

Наприкінці січня 2016 року бойовики "ДНР" затримали історика-релігієзнавця, викладача одного з донецьких вишів Козловського. Його дружина припустила, що причиною арешту стало листування, яке вчений вів у Facebook.

У травні 2017 року "військовий трибунал ДНР" засудив ученого на два роки і вісім місяців ув'язнення.

Служба безпеки України для його звільнення намагається задіяти міжнародні організації.