У Києві в день ракетної атаки було запущено феєрверк. Поліція відкрила провадження і шукає порушників

У Києві невідомі запустили салют, попри заборону
Фото: pixabay.com
У Дарницькому районі Києва невідомі запустили салют у дворі житлових будинків після масованого ракетного обстрілу 29 грудня. Мешканці викликали поліцію, але зловмисників не знайшли, повідомляє поліція Києва у Facebook 31 грудня.

Після сповіщення від місцевих жителів на місце події прибув наряд патрульних поліцейських. До приїзду правоохоронців порушники втекли. Наразі поліцейські проводять оперативні заходи щодо встановлення і затримання причетних до порушення осіб.

Дізнавачі Дарницького управління поліції розпочали кримінальне провадження за фактом хуліганства. Зловмисникам загрожує штраф від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. – 34 тис. грн. – "ГОРДОН"), або арешт строком до шести місяців, або позбавлення волі строком до п'яти років, ідеться у повідомленні.

Поліція нагадала про заборону використання піротехнічних виробів під час дії воєнного стану.

Запускання салютів підпадає одразу під кілька статей як адміністративного, так і Кримінального кодексу, зазначили у поліції. Зокрема, це: порушення порядку провадження господарської діяльності, дрібне хуліганство, порушення вимог щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях, порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів, хуліганство.

Відео салюту опублікувала ТСН.

Контекст:

Після того, як у 2014 році російські війська вторглися на Донбас, у низці регіонів України, зокрема у Києві, Львові, Дніпрі та інших містах, ввели заборони на феєрверки.

Президент Володимир Зеленський 6 червня 2022 року доручив Кабінету Міністрів урегулювати використання петард і феєрверків на час воєнного стану. Того самого дня на сайті Ради з'явився законопроєкт №7438, який пропонує дозволяти використовувати піротехніку лише для потреб ЗСУ, Національної поліції й аварійно-рятувальних служб. У серпні Рада ухвалила його за основу.

23 грудня у Київській області заборонили продаж і використання піротехнічних засобів на час дії воєнного стану.