У Кремлі незадоволені зближенням Кадирова з Пушиліним – Центр нацспротиву

Потенційний союз Кадирова й Пушиліна не викликає захоплення в адміністрації Путіна, заявили у ЦНС
Фото: chechnyatoday.com

У Кремлі незадоволені зближенням глави Чечні Рамзана Кадирова з ватажком бойовиків "ДНР" Денисом Пушиліним. Про це свідчать останні призначення, проведені загарбниками в незаконних окупаційних "адміністраціях", повідомив 6 квітня Центр національного спротиву (ЦНС), створений Силами спецоперацій ЗСУ.

Зазначають, що 30 березня росіяни змінили "главу уряду" окупованої ними частини Донецької області. Замість Віталія Хоценка, якого відправили працювати до Омська (РФ), "главою уряду" призначили громадянина РФ Євгена Солнцева, який із червня був "заступником" Хоценка.

У ЦНС повідомили, що все своє життя Солнцев працював у РФ і не мав жодного стосунку до Донецької області. Його "призначення" розширює його повноваження: тепер фактично саме він керуватиме регіоном і контролюватиме фінансові потоки.

"Це реакція Москви на зближення Пушиліна й Кадирова. Пушилін роками виконує лише постановну роль і не має влади в регіоні. Гауляйтер давно потрапив під вплив Кадирова, який використовує Пушиліна для забезпечення монопольного права на пограбування регіону", – зазначили в Центрі національного спротиву.

Солнцев, як зазначили у ЦНС, за задумом російської владної верхівки, має позбавити Кадирова впливу на Донбасі й перехопити ініціативу в роботі з підрядниками, адже російські еліти змагаються за право якнайшвидше "освоїти кошти" на "відновлення" окупованих РФ українських територій.

Контекст:

Кадиров є прибічником політики президента РФ Володимира Путіна, зокрема розв'язаної Росією агресивної війни в Україні. Глава Чечні неодноразово робив заяви на підтримку вторгнення РФ, повідомляв про взяття окупантами тих чи інших українських населених пунктів, публічно звертався до керівництва України із пропозиціями щодо капітуляції.

Підпорядковані Кадирову чеченські військові російської армії (також відомі як кадировці) в Україні були з перших днів повномасштабного вторгнення. Вони втратили сотні бійців і 13 березня повернулися до Грозного, повідомило "Радіо Свобода" з посиланням на контррозвідку СБУ.

"Слідство.Інфо" з'ясувало, що кадировці знімали в Маріуполі Донецької області постановні відео, перебуваючи водночас на околицях міста неподалік від російського кордону.

У СБУ задокументували, що в лютому – березні 2022 року Кадиров особисто керував розробленням і плануванням окремих воєнних операцій на території України, а також віддавав накази. Йому оголосили про підозру у скоєнні злочинів на території України.