У Маріуполі російські окупанти вбили 25 тис. людей – "Азов"

Окупанти бомбардують Маріуполь від початку війни
Фото: EPA
Із 24 лютого жертвами російських окупантів у заблокованому Маріуполі Донецької області стало 25 тис. осіб, переважно цивільних. Про це на брифінгу 8 травня повідомив офіцер управління розвідки Ілля Самойленко, відео опубліковано у YouTube видання hromadske.

"Захоплення Маріуполя відбувається майже останні 2,5 місяця. Ситуація така, яку раніше ніколи не бачили у військовій історії. Я сам військовий історик, і тому я знаю, що щоб така облога і таке захоплення відбувалося так довго, такого ще не було в історії, з такою кількістю жертв серед військових ворога і такими значними втратами серед мирного населення", – наголосив він.

За словами Самойленка, найбільше його непокоїть те, що відбувається евакуація невеликих груп людей.

"Політики зараз відзначають невеликі перемоги – евакуацію кількох десятків, сотень людей, водночас 25 тис. людей було вбито російською армією", – наголосив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря, до війни там було приблизно 500 тис. жителів. Бої за Маріуполь точаться із 24 лютого, проте окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби та обстрілювати. Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла, зв'язку та продуктів. Евакуацію мирних жителів із міста у квітні окупанти заблокували на кілька тижнів.

21 квітня президент України Володимир Зеленський сказав, що більшу частину міста росіяни "давно захопили". У Маріуполі, за його інформацією, залишається заблокованими приблизно 120 тис. мирних жителів.

Останні кілька днів активні бойові дії тривають на території заводу "Азовсталь" – останнього оплоту українських військових у Маріуполі. У бомбосховищах заводу перебувають сотні поранених, а також частина мирних жителів міста. Цивільних регулярно невеликими групами евакуювали з території заводу, і 7 травня стало відомо, що звідти вивезли всіх дітей, жінок та людей похилого віку.