У Мелітополі колаборантам заборонили виїжджати за межі міста – мер Федоров

Федоров: Серед колаборантів панує паніка
Фото: mediacenter.org.ua
Російські окупанти змушують колаборантів написати розписки й забороняють виїжджати за межі тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону 10 квітня, відео він опублікував у Telegram.

За його словами, серед окупантів і колаборантів після серії нещодавніх вибухів панує велика паніка. Вона посилюється тим, що росіяни минулого тижня зняли з посад чотирьох колаборантів.

Зокрема, вже за три години після вибуху машини колаборанта Максима Зубарєва йому знайшли заміну й відрекомендували нового "голову" окупаційної влади в Якимівці. Також замінили "голів" незаконних адміністрацій у Приазовську й Кирилівці, і тенденція триває, зазначив Федоров. За його словами, замість місцевих колаборантів призначають людей із РФ.

"Їх зачищають, тому що вони щось знають", – сказав він.

Федоров зазначив, що розписки змушують писати примусово, інакше можна потрапити "на підвал", тобто до катівень окупантів.

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Запорізької області, зокрема міста Мелітополь і Бердянськ.

Обласний центр Запоріжжя окупанти не змогли захопити. Тому вирішили зробити Мелітополь "столицею" тимчасово окупованої частини Запорізької області й проводили там псевдореферендум про "приєднання" регіону до РФ.

Генштаб ЗСУ 18 липня повідомляв, що російські окупанти бояться партизанів, які активізувалися в Херсонській і Запорізькій областях. Рух спротиву також розвинений у Маріуполі Донецької області.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) в оперативному аналізі 1 листопада наголошував на тому, що ефективні партизанські атаки України відволікають окупантів від виконання завдань на фронті.

Протягом останніх тижнів влада Мелітополя регулярно повідомляє про вибухи в тимчасово окупованому місті.