У Мелітополі в колабораціоністів відбирають закордонні паспорти, щоб не втекли – Центр національного спротиву

У Мелітополі та інших окупованих містах у загарбників кадровий голод, кажуть у центрі при ССО
Фото: EPA
На окупованих територіях у загарбників проблеми зі спеціалістами середньої ланки, і вони стежать, щоб ті, кого вдалося знайти, не втекли. Про це повідомив 9 квітня Центр національного спротиву (ЦНС), створений Силами спецоперацій ЗСУ.

"В окупантів загострюється кадровий голод на тимчасово окупованих територіях. Місцеве населення відмовляється співпрацювати з росіянами. Попри ротації російських працівників різних сфер на тимчасово окуповані території України, в окупантів залишаються проблеми з фахівцями середньої ланки", – ідеться в повідомленні.

За даними центру, більшість керівних посад в окупаційних адміністраціях і структурах майже одразу обійняли росіяни. Але залишаються "серйозні проблеми з працівниками середньої ланки".

"Росіяни постійно шукають працівників серед місцевих, проте це не працює і окупанти мусять застосовувати значно важчий і ресурсно дорожчий процес "відряджень" на ТОТ працівників із РФ", – ідеться в повідомленні.

За даними ЦНС, щоб і ті колаборанти, які вже працюють на росіян, не втекли, у них вилучають закордонні паспорти. Зокрема, таку практику почали застосовувати в Мелітополі Запорізької області.

Мер Мелітополя Іван Федоров 10 квітня заявляв, що росіяни забороняють колаборантам виїжджати навіть за межі міста.

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Запорізької області, зокрема міста Мелітополь і Бердянськ.

Обласний центр Запоріжжя окупанти не змогли взяти. Тому вирішили зробити Мелітополь "столицею" тимчасово окупованої частини Запорізької області і проводили там псевдореферендум про "приєднання" регіону до РФ.

Генштаб ЗСУ 18 липня повідомляв, що російські окупанти бояться партизанів, які активізувалися в Херсонській і Запорізькій областях. Рух спротиву також розвинений у Маріуполі Донецької області.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) в оперативному аналізі 1 листопада наголошував на тому, що ефективні партизанські атаки України відволікають окупантів від виконання завдань на фронті.

Протягом останніх тижнів влада Мелітополя регулярно повідомляє про вибухи в тимчасово окупованому місті.