"У мене немає раціонального пояснення". Макрон заявив, що вторгнення РФ в Україну є наслідком ізоляції Путіна під час пандемії коронавірусу

Макрон не знаходить раціонального пояснення рішенню Путіна напасти на Україну
Фото: EPA

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що рішення російського президента Володимира Путіна розпочати війну проти України може бути наслідком його ізоляції під час пандемії COVID-19. Про це він заявив 22 вересня в інтерв'ю CNN.

Французький президент наголосив, що "у нього немає раціонального пояснення" цьому рішенню, і додав, що російське вторгнення в Україну схоже на стратегію інтервенції Німеччини.

Макрон назвав ухвалене Путіним рішення про мобілізацію у РФ помилкою і втраченою можливістю "стати на шлях до миру".

Він нагадав, що кілька місяців тому Путін, пояснюючи розв'язану ним війну в Україні, озвучував меседж про те, що "НАТО на мене напав, вони спровокували ситуацію, а я просто відреагував".

Однак тепер усім має бути зрозуміло, що лідер, який наважився розпочати війну, який наважився на ескалацію, – це Путін, наголосив французький президент.

Раніше в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, опублікованому 8 серпня, колишній депутат Держдуми РФ, бізнесмен Ілля Пономарьов розповів, що під час ізоляції, пов'язаної з пандемією, Путін багато спілкувався з російським бізнесменом, основним акціонером банку "Россия" Юрієм Ковальчуком, який має значний вплив на президента РФ.

Це спілкування, переконаний Пономарьов, вплинуло на рішення Путіна напасти на Україну.

Контекст:

24 лютого Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" та "денацифікації". Вторгненню передували спроби телефонних та очних антикризових переговорів низки світових лідерів із президентом РФ.

Макрон, виступаючи 20 вересня на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, заявив, що веде діалог із Росією від початку війни і продовжить вести його, прагнучи досягти миру. Le Figaro писало на початку травня, що з грудня 2021-го Макрон і Путін розмовляли "майже 20 разів". Сам президент Франції сказав, що провів "сотню годин" у переговорах із главою Кремля.

Одна з останніх розмов Макрона і Путіна відбулася 11 вересня. Президент Франції закликав РФ відвести озброєння із Запорізької АЕС.

Низка французьких ЗМІ раніше 20 вересня з посиланням на пресслужбу Єлисейського палацу повідомляла, що Макрон запросив телефонну розмову з Путіним після того, як стало відомо про проведення на окупованих територіях України "референдумів", проте розмова так і не відбулася. Макрон назвав російські псевдореферендуми "провокацією" та "цинізмом" і заявив, що сподівається на розмову з російським лідером найближчими днями.

Уранці 21 вересня Путін у відеозверненні заявив, що підписав указ про проведення часткової мобілізації в Росії для поповнення військ, які вторглися до України. У цій самій промові він заявив про готовність застосувати ядерну зброю.