У міноборони РФ заявили, що Герасимов нібито приїжджав в Україну на передову "на запорізькому напрямку". З відео незрозуміло, правда це чи ні

Герасимов, як стверджують у МО РФ, побував у "передовому пункті управління" окупаційних військ на запорізькому напрямку
Фото: mil.ru

Начальник Генерального штабу ЗС РФ Валерій Герасимов нібито побував у зоні бойових дій і перевірив передовий пункт управління угруповання окупаційних російських військ на запорізькому напрямку. Про це пресслужба міноборони країни-окупанта РФ заявила в Telegram 1 серпня.

Міноборони РФ опублікувало відео з Герасимовим тривалістю трохи більше ніж хвилина, проте з нього незрозуміло, де саме був начальник російського Генштабу, оскільки немає жодної прив'язки до місцевості. Не вказано також, коли відбувся візит генерала на передову.

Стверджують, що Герасимов цікавився поточною ситуацією й характером дій ЗСУ на оріхівському тактичному напрямку, доручивши окупантам інтенсивніше завдавати по українських силах превентивних ударів і вести контрбатарейну боротьбу.

У грудні 2022 року в міноборони РФ стверджували, що міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу "облетів райони дислокації військ і перевірив передові позиції російських підрозділів", побувавши за кілька днів нібито й на позиціях окупантів на тимчасово окупованих територіях України. Аналіз відео засвідчив, що Шойгу літав гелікоптером далеко від передової, над північними районами тимчасово окупованого Криму.

Контекст:

Після невдалого заколоту ПВК "Вагнер" (визнаної міжнародною злочинною організацією) та її засновника Євгена Пригожина російські "воєнкори" повідомляли, що Герасимова усунули від командування бойовими діями в Україні. Перші повідомлення з'явилися ще 28 червня.

Герасимов після заколоту Пригожина й на тлі чуток про усунення рідко з'являється на публіці. До появи його на "передовій" 1 серпня міноборони РФ 10 липня публікувало уривок запису з наради у штабі об'єднаного угруповання військ, на якій був Герасимов.