В ОК "Південь" розповіли про тактику "трьох хвиль", яку застосовують окупанти при атаках дронами-камікадзе

Завдаючи ударів по інфраструктурі, російські війська можуть випускати три хвилі безпілотників, і лише третя з них атакує цілі, розповіла Гуменюк
Фото: Tal Inbar / Twitter

Російські війська під час масових повітряних атак запускають три хвилі дронів-камікадзе. Про це голова об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України, речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк розповіла 27 грудня в ефірі загальнонаціонального телемарафону, який транслює телеканал "Рада".

Спікерка пояснила, що у такий спосіб РФ намагається спочатку виявити і знищити українську систему ППО, а потім завдати ударів по критичних об'єктах.

"Ми бачимо, що вони застосовують масовані атаки дронами [запускаючи їх] хвилями, оскільки спрямовують їх зокрема й проти засобів протиповітряної оборони", – наголосила вона.

Першу хвилю, за її словами, окупанти запускають саме для виявлення засобів ППО України та їхніх позицій.

"Друга хвиля – щоб ударити по цих об'єктах, по системах ППО. Уже третя хвиля, як правило, спрямовується на об'єкти критичної й енергетичної інфраструктури, які були на меті ураження", – пояснила Гуменюк.

Спікерка також підтвердила, що окупанти почали використовувати нову партію іранських дронів для ударів по Україні. Про це свідчить маркування, яке раніше не зустрічали на ворожих безпілотниках.

Контекст:

Росія застосовує в Україні щонайменше три види іранських БПЛА – дрони-камікадзе Shahed-136, Shahed-131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6. Росіяни перефарбували Shahed-136 у свої кольори і назвали "Герань-2", Shahed-131 дістав у російській армії назву "Герань-1".

Президент України Володимир Зеленський 26 жовтня повідомив, що РФ випустила по Україні вже приблизно 400 іранських дронів-камікадзе. 28 жовтня речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат розповів, що ЗСУ збили понад 300 іранських дронів-камікадзе, унаслідок чого Росія знизила інтенсивність атак.

3 листопада представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов заявив, що Іран надіслав до Росії нову партію із 200 дронів.

Пресцентр Повітряних сил Збройних сил України повідомляв, що в ніч проти 19 грудня сили оборони збили 30 дронів-камікадзе із 35. Це був наймасовіший запуск Shahed-136/131 з початку їх використання. Усього з 7 грудня ЗСУ збили приблизно 70 дронів Shahed. З 1 листопада до 20 грудня російські війська застосували 127 таких дронів, повідомив Ігнат.

За інформацією Ігната, з 11 вересня збили приблизно 430 дронів-камікадзе окупантів і майже 420 ракет.

Зеленський 19 грудня заявив, що в ніч проти 19 грудня Росія атакувала Україну безпілотниками Shahed із нової партії, яку надіслали з Ірану, її загальний обсяг – 250 дронів-камікадзе.

За даними Гуменюк на 22 грудня, реально в наявності в окупантів залишилося менше ніж 200 дронів-камікадзе.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов повідомив 23 грудня в інтерв'ю The New York Times, що Іран продав Росії вже приблизно 1700 безпілотників (не уточнюючи, скільки з них уже поставлено). Із них, за словами Буданова, РФ випустила по Україні майже 540 дронів для тактичних ударів уздовж лінії фронту й по енергетичній інфраструктурі.