У Пентагоні незадоволені відмовою Білого дому постачати Україні винищувачі – The Washington Post

Деякі посадовці Пентагону виступають за надання винищувачів Україні, пише WP

Фото: EPA
Негативна відповідь президента США Джо Байдена на запитання журналістів, чи постачатимуть США винищувачі F-16 Україні, викликала скептицизм в оборонному відомстві США. Про це пише The Washington Post 31 січня.

Видання з посиланням на джерела в Пентагоні пише, що серед співробітників відомства, які налаштовані на активнішу допомогу Україні, зростає розчарування обережним підходом Білого дому до надання військової допомоги Україні.

Ще одне джерело вважає, що обговорення постачань F-16 цілком імовірне, як стали імовірними постачання сучасних танків Abrams, а до цього – ракетної системи Patriot.

Представник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер заявив, що США і союзники надали короткострокову підтримку для зміцнення наявного потенціалу України, водночас консультуються з Україною щодо спектра допомоги й адаптують військові пакети під її запити та потреби. Райдер заявив, що війна залишається динамічною, тому характер підтримки США адаптуватиметься до нових потреб, щоб надати Україні обладнання й можливості для ефективного протистояння агресії РФ, а також навчити українських військових.

Генерал-лейтенант ВПС у відставці Девід Дептула пояснив, що Україна хоче F-16, тому що вони є у понад двох десятків країн. Окрім того, Україні у будь-якому разі доведеться взяти на озброєння західні літаки, враховуючи обмежену кількість літаків і запасних частин до тих, які стоять у неї на озброєнні зараз, зазначив він.

Водночас частина аналітиків припускає, що немає сенсу надавати Україні зараз винищувачі. Вони вважають, що навчання пілотів триватиме досить довгий час, пише видання.

Контекст:

13 вересня 2022 року Financial Times із посиланням на високопоставленого представника Пентагону написала, що США та їхні союзники обговорюють питання про доцільність надання Україні винищувачів у "середньо- й довгостроковій перспективі".

20 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого "Рамштайну" із закликом дати Україні F-16 і далекобійні ракети.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба 23 січня заявив, що питання передання Україні бойових літаків "зрушило з мертвої точки".

Американська військово-промислова корпорація Lockheed Martin повідомила, що готова задовольнити попит на свої літаки F-16 для європейських союзників, які будуть реекспортувати винищувачі в Україну.

30 січня президент США Джо Байден заявив, що США не передаватимуть Україні винищувачів F-16, Білий дім його підтримав.