У Пентагоні вважають, що для поточних цілей Україні потрібні ракети HIMARS із дальністю до 80 км, а не ATACMS

США надали Україні 16 HIMARS
Фото: defense.gov
У Пентагоні вважають, що Україна для поточних військових цілей поки не потребує ракет ATACMS дальністю до 300 км для реактивних систем залпового вогню HIMARS. Про це на брифінгу 24 серпня заявив заступник міністра оборони США із політичних питань Колін Каль, повідомила пресслужба Пентагону.

Він нагадав, що США надали Україні 16 HIMARS, а інші союзники – схожі установки. Також США надали ракети GMLRS для HIMARS дальністю до 80 км. За словами представника Пентагону, українці використали їх для досягнення "неймовірного ефекту на полі бою".

"За нашою оцінкою, найбільш відповідним боєприпасом для поточного бою є GMLRS. Ми поставили в пріоритет надання українцям GMLRS, яких вони потребують, не тільки для утримання на сході, але і для створення певного імпульсу в інших частинах країни. За нашою оцінкою, наразі їм не потрібні ATACMS для обслуговування цілей, які мають безпосередній стосунок до поточного бою. Ви знаєте, ми, очевидно, продовжимо розмови з українцями про їхні потреби, але вважаємо, що наразі ми маємо зосередитися на GMLRS, а не на ATACMS", – заявив Каль.

Представник Пентагону розповів, що США консультувалися з українцями щодо їхньої мети.

"Переважну більшість цих цілей можна було виміряти за допомогою HIMARS із використанням GMLRS, на відміну від ATACMS із набагато більшим радіусом дії. І тому ми приділяємо особливу увагу наданню їм GMLRS. [...] Українці використали їх для точкових ударів по об'єктах управління, логістичних вузлах та інших об'єктах забезпечення, і це, як ми вважаємо, спричинило зрив просування Росії на сході. [...] Отже, наша оцінка полягає в тому, що GMLRS – це найважливіше, на чому потрібно й надалі наголошувати, і їх постійний потік прямує до України", – сказав він.

Контекст:

8 липня президент США Джо Байден оголосив про черговий пакет військової допомоги Україні на $400 млн, до якого увійшло ще чотири системи HIMARS. 20 липня в Пентагоні оголосили, що наступного тижня нададуть Україні ще чотири системи, тож їхня сумарна кількість сягнула 16.

Після отримання від західних партнерів сучасної зброї, зокрема американських РСЗВ M270 та HIMARS із боєприпасами дальністю до 70 км, ЗСУ знищили низку складів боєприпасів загарбників на тимчасово окупованій території, а також казарми, де розміщувалися російські військові.

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. За його словами, Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS і M270, щоб ефективно стримувати ворога.

12 серпня в Пентагоні заявили, що не надавали Україні ATACMS.

16 серпня Резніков висловив сподівання, що у США ухвалять політичне рішення про надання Україні ATACMS.