У Раді пропонують змінити законодавство для обміну військовополоненими

У Раді пропонують закривати провадження і звільняти від покарання військового, якщо ухвалили рішення про його обмін
Фото: depositphotos.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7436, який пропонує внести зміни до законодавства України щодо процедури обміну військовополонених: засуджених в Україні після обміну не зобов'язуватимуть відбувати покарання.

У законопроєкті пропонують закривати кримінальне провадження і звільняти від покарання військового, якщо ухвалили рішення про його обмін. Якщо ж обмін не відбувся, суд відправлятиме засудженого для відбування покарання.

Також передбачено випадки, коли військових після обміну повторно затримають під час бойових дій в Україні – їх відправлятимуть відбувати весь строк покарання.

Наразі документ передали на розгляд до профільного комітету. Після його підтримки комітетом законопроєкт передадуть на розгляд парламенту.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Від початку повномасштабної війни в Україні вже засудили кількох російських військових. 21-річного окупанта Вадима Шишимаріна засудили до довічного ув'язнення. За даними слідства, 28 лютого у селищі Чупахівка Сумської області він убив 62-річного мирного жителя. Шишимарін став першим російським військовослужбовцем, який постав перед судом за воєнні злочини в Україні.

Наприкінці травня суд в Україні засудив двох російських військових – Олександра Бобикіна та Олександра Іванова – до 11,5 років ув'язнення за обстріл Харківської області.