У Росії заявили, що 150 тис. жителів ОРДЛО дистанційно проголосували на виборах до Держдуми

17–19 вересня в Росії проводили вибори до Держдуми
Фото: depositphotos.com

Приблизно 150 тис. жителів тимчасово окупованих територій Донбасу з російськими паспортами проголосувало на виборах до Держдуми РФ. Про це заявив голова російської комісії з питань міжнародної співпраці у сфері прав людини Ради із прав людини Кирило Вишинський, зазначає ТАСС.

Він підкреслив, що 150 тис. – це кількість жителів ОРДЛО, які проголосували на виборах до Держдуми дистанційно.

Також Вишинський додав, що жителі окремих районів Донбасу могли проголосувати на 15 виборчих дільницях у Ростовській області. За його словами, для цього організували майже 1,4 тис. рейсів – приблизно 800 із "ДНР" і 600 із "ЛНР".

Контекст:

17–19 вересня в Росії проводили вибори до Держдуми. Центрвиборчком РФ дозволив голосувати онлайн на виборах у Держдуму жителям ОРДЛО. Правозахисники повідомляли, що жителів ОРДЛО, які отримали російський паспорт, повезуть у Ростовську область для голосування. Цю інформацію підтвердили.

У МЗС України закликали світ не визнавати російських виборів на окупованому Донбасі.

В Європарламенті запропонували не визнавати результати виборів до Держдуми Росії, якщо їх "проведуть із порушенням демократичних принципів і міжнародного права".

У Держдуму обирають 450 депутатів: 225 депутатів – в одномандатних виборчих округах (один округ – один депутат) і 225 депутатів – від політичних партій (у федеральному виборчому окрузі пропорційно до кількості голосів виборців, поданих за федеральними списками кандидатів).