У Следкоме РФ заявили, що зібрали докази злочинів українських властей не Донбасі

У Следкоме заявили, що розслідують злочини української влади на Донбасі
Фото: sledcom.ru

За даними Слідчого комітету, в якості свідків і потерпілих у кримінальній справі про злочини української влади на Донбасі допитано 130 тисяч чоловік, проведено понад 200 судових експертиз, близько 20 тисяч громадян визнані потерпілими.

У Слідчому комітеті Росії заявили, що зібрали докази злочинів українських влади проти мирного населення на сході України, повідомила газеті "Известия" офіційний представник відомства Світлана Петренко.

"Слідчий комітет розслідує такі злочини, керуючись як нормами міжнародного права, так і російського законодавства, який дозволяє притягати до кримінальної відповідальності іноземних громадян, які вчинили злочини за межами нашої країни, у випадку, якщо вони не понесли за це покарання", – повідомила Петренко.

Вона підкреслила, що слідчі слідчого комітету росії РФ "візьмуть всі можливі заходи, щоб рано чи пізно як виконавці цих злочинів проти мирного населення, так і ті, хто віддавав накази, понесли заслужене покарання".

Видання пише, що крім основної справи про вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів представниками вищого політичного і військового керівництва України на території, підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР", розслідується низка кримінальних справ, не поєднаних в одне провадження, таких як "викрадення" російських військових в Криму та інші.

"В якості свідків і потерпілих у кримінальній справі допитано 130 тисяч чоловік, проведено більше 200 складних судових експертиз. Близько 20 тисяч громадян визнані потерпілими", – зазначила офіційний представник слідчого комітету росії.

За словами Петренка, зібрані докази свідчать про масові порушення прав і свобод людини і продовжується впродовж тривалого часу на території південного сходу України гуманітарної катастрофи, спричиненої злочинними діями української вояччини".

Слідчий комітет РФ регулярно відкриває кримінальні справи проти українських політиків, військовослужбовців та громадських активістів. Так, в серпні 2016 року слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу за статтею про застосування заборонених засобів і методів ведення війни проти міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генштабу Віктора Муженка, колишнього і чинного командирів Сухопутних військ Анатолія Пушнякова і Сергія Попко, а також командувача Нацгвардією Юрія Аллерова.

19 січня 2017 року слідчий комітет заочно пред'явлено звинувачення двом командирам підрозділів Збройних сил України.