У США заявили, що погодилися дати танки Abrams Україні, щоб підштовхнути Німеччину до передання Leopard. У Берліні спростували

У Німеччині відповіли на заяву Саллівана про танки для України
Фото: EPA
Спочатку США не збиралися давати Україні свої танки Abrams, але зрештою зробили це, щоб підштовхнути Німеччину до передання танків Leopard. Про це заявив радник президента Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван 26 лютого в ефірі ABC News.

"Це питання було предметом деякої плутанини. Президент спочатку відмовився від надання американських танків Abrams М1А1, тому що його військові сказали йому, що вони не будуть корисні на полі бою в цій битві. Що б знадобилося – то це німецькі танки під назвою Leopard, які є в багатьох країнах Європи", – сказав він.

За словами Саллівана, німці сказали Байдену, що вони не будуть готові передати Leopard, поки той не погодиться надати Abrams.

"Отже, в інтересах єдності Альянсу і для того, щоб Україна отримала те, що хотіла, незважаючи на те, що Abrams – не той інструмент, який їй потрібен, президент [Байден] сказав: "Добре, я буду лідером вільного світу. Я передам Abrams пізніше, якщо ви дасте Leopard зараз", – сказав він.

Салліван наголосив, що танки Leopard уже прибули в Україну.

У Німеччині спростували, що на країну чинили тиск у питанні танків, пише Bild у Twitter. У Берліні наголосили, що рішення про постачання танків ухвалили дві країни взаємно. Уряд Німеччини дав зрозуміти, що не ставитиме постачання німецьких танків Leopard у залежність від постачання американських Abrams, ідеться в повідомленні. Прессекретар уряду ФРН Штеффен Гебештрайт зазначив, що не було умови, що одних танків не дадуть без інших.

Контекст:

Західні партнери на початку 2023 року погодилися передати Україні сучасні танки для захисту від російської агресії.

Наприкінці січня уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2 і дозволив іншим країнам їх реекспорт. Як зазначило агентство Bloomberg, Польща збирає коаліцію країн для постачання Україні танків Leopard 2A4, а Німеччина – сучаснішої моделі 2A6.

Танки Leopard 2A4 Україні передадуть Польща (14, перші вже прибули в Україну), Норвегія (вісім), Іспанія (на першому етапі – шість, але влада розглядає можливість збільшити кількість до 10) і Канада (вісім), Leopard 2A5 – Швеція (до 10 одиниць), Leopard 2A6 – Німеччина (18) і Португалія (три). Крім того, Німеччина, Нідерланди й Данія передадуть Україні не менше ніж 100 танків Leopard 1A5, а Фінляндія – три танки Leopard 2R, які призначені для розмінування.

20 лютого міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна планує сформувати щонайменше два батальйони з танків Leopard 2 і шість-сім батальйонів – із Leopard 1.

Крім того, сучасні танки Україні пообіцяли Великобританія (не менше ніж 14 танків Challenger 2) і США (31 Abrams).

Українські військовослужбовці вже навчаються керувати танками Leopard і Challenger 2 у країнах ЄС і Великобританії.