У США закінчилися гроші на допомогу Україні – Білий дім

Кірбі зазначив, що "найближчими днями й тижнями" Україна отримає озброєння з останнього пакету військової допомоги
Фото: ЕРА

США не можуть продовжувати підтримку України, оскільки виділені на це кошти закінчилися. Про це 3 листопада на брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, повідомляє сайт Білого дому.

"Президент підписав останній пакет допомоги у сфері безпеки, на який у нас є повноваження щодо коштів. Це все. Нам потрібна додаткова підтримка, щоб ми могли надати Україні додаткову допомогу", – сказав Кірбі.

Він зазначив, що "найближчими днями й тижнями" Україна отримає озброєння з останнього пакету військової допомоги, проте "далі – фінансування немає".

Кірбі наголосив, що подальша підтримка України зараз залежить винятково від Конгресу США.

Контекст:

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), що зазнав атаки бойовиків терористичної організації ХАМАС 7 жовтня, а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

15 листопада Палата представників ухвалила тимчасовий законопроєкт, щоб уникнути шатдауну. Цього ж дня документ без фінансування України та Ізраїлю схвалив Сенат США, а 16 листопада підписав Байден.

6 грудня законопроєкт не пройшов процедурного голосування в Сенаті США. Документ заблоковано, оскільки представники Республіканської партії наполягали на посиленні заходів контролю над міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав "політичним шантажем" відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні".

В адміністрації президента США попереджали, що до кінця 2023 року у США повністю закінчаться ресурси для надання допомоги Україні.