У Туреччині заявили, що Україна та Росія працюють над спільною декларацією

За словами Чавушоглу, паралельно з розробленням документа працює залаштункова дипломатія

Фото: EPA
Москва та Київ працюють над спільною декларацією щодо завершення конфлікту в Україні. Про це повідомив 23 квітня глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, його цитує газета Sabah.

За його словами, у цьому переговорному процесі є проєкт спільної декларації, у якій наголосили на "нейтралітеті, безпеці та гарантіях".

Також він зазначив, що паралельно з розробленням документа працює залаштункова дипломатія. Водночас дипломат зазначив, що остаточне рішення за президентом України Володимиром Зеленським та російським лідером Володимиром Путіним.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Україні та Росія провели вже чотири раунди переговорів. 29 березня у Стамбулі відбувся останній очний раунд (кілька разів делегації зустрічалися у відеоформаті).

За підсумками зустрічі Україна офіційно запропонувала підписати договір про міжнародні гарантії безпеки. Україна вважає, що цей договір має передбачати юридично обов'язкові гарантії безпеки, а також зобов’язання надати військову допомогу в разі агресії проти України з боку низки країн. Росія теж має надати Києву гарантії безпеки, але "на інших умовах".

Про готовність надати гарантії безпеки після цього заявили США, Італія, Німеччина, Туреччина. Представниця Великобританії в ООН Барбара Вудворд повідомила, що Лондон готовий відіграти свою роль у підтримуванні гарантій безпеки для України. Водночас заступник прем'єр-міністра Сполученого Королівства Домінік Рааб уточнив: не як у НАТО.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков 20 квітня заявив, що Росія передала Україні проєкт документа із чіткими формулюваннями і чекає на відповідь. За його словами, Україна "постійно відходить від раніше наданих погоджень, відходить від своїх слів". Це щодо ефективності переговорів "має дуже погані наслідки", додав спікер Кремля.

В Офісі президента зазначили, що РФ вивчила пропозиції України щодо надання гарантій безпеки та дала зустрічні.