"У відповідь на тоталітарне нав'язування бандерівщини". Окупанти планують створити на окупованій території України "Південну Русь" – "Схеми"

22 квітня в Росії заявили, що метою РФ під час другого етапу повномасштабного вторгнення в Україну є захоплення Донецької та Луганської областей і півдня країни
Фото: ua.depositphotos.com
Росія планує створити на окупованій армією РФ території України квазіутворення під назвою "Південна Русь". Про це свідчить документ, який потрапив у розпорядження журналістів проєкту "Радіо Свобода" "Схеми".

Документ має назву "Маніфест південноруського народного собору".

До нього, за даними "Схем", причетна верхівка керівної в РФ партії "Единая Россия". Дата створення "маніфесту" – 16 квітня.

У "маніфесті", зокрема, наголошують, що держава Україна після повалення "законно обраного президента" 2014 року "втратила легітимність у межах УРСР". Його автори заявляють, що "беруть владу у свої руки".

"У відповідь на терор і тоталітарне нав'язування ідеології нацизму та бандерівщини з боку колишньої держави України ми в особі південноруського народного собору беремо владу у свої руки і засновуємо нову державу "Південна Русь", – ідеться у документі.

Так звану "Південну Русь" називають "спадкоємицею Києво-Новгородської Русі, Запорізької Січі", "Новоросії Катерини Великої" та УРСР.

"Ми будуємо свою державу на основі розуміння історичної і генетичної спорідненості та єдності триєдиного російського народу українців, білорусів та росіян, братерської дружби і взаємодопомоги", – стверджують автори "маніфесту".

Православ'я вони називають "фундаментом нашої культури та ідентичності", а українську мову – "наріччям".

"Визнаємо російську мову, так само, як і українське наріччя, рідною і мовою міжнаціонального спілкування, за рівності всіх мов та народностей", – ідеться у документі.

Головною метою "Південної Русі" автори називають "досягнення і захист миру", "повне викорінення нацизму бандерівщини", заявляють про "визнання" Донбасу та Криму, а також повідомляють про проведення у майбутньому "всенародного референдуму".

"Ми визнаємо свободу і право волевиявлення кримчан, визнаємо вибір Донбасу. Держава "Південна Русь" також після перехідного періоду існуватиме і діятиме на основі загального, відкритого для спостерігачів усіх країн волевиявлення народу через всенародний референдум", – ідеться у документі.

Водночас у "маніфесті" не уточнюють, на яких саме територіях України планують утворити "Південну Русь".

Скріншот: radiosvoboda.org

За допомогою метаданих "маніфесту" "Схеми" встановили його імовірного автора. Це заступник голови центрального виконавчого комітету партії "Единая Россия" Роман Романов, який також очолює вищу партійну школу "Единой России".

За даними джерел "Схем" у правоохоронних органах, "маніфест" переходив із рук в руки. Спочатку його отримав перший заступник голови Ради Федерації Федеральних зборів РФ, секретар генеральної ради партії "Единая Россия" Андрій Турчак.

Згодом Турчак передав "маніфест" ще одному члену "Единой России" – Дмитру Гризлову, який є помічником підсанкційного російського бізнесмена Костянтина Малофєєва, якого називають "спонсором війни на Донбасі", повідомляють "Схеми".

Зазначають, що структури Малофєєва фінансували сепаратистів у Криму та на Донбасі, а колишній підлеглий Малофєєва Ігор Стрєлков (Гіркін) став командиром угруповання "ДНР".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)  

Контекст:

22 квітня виконувач обов'язків командувача військ Центрального військового округу Рустам Міннекаєв заявив, що метою Росії під час другого етапу повномасштабного вторгнення в Україну є захоплення Донецької та Луганської областей і півдня країни. За його словами, "встановлення повного контролю над Донбасом та Південною Україною" дасть можливість росіянам пробити сухопутний коридор у Крим та здобути вихід до Придністров'я.