Бюро Парламентської асамблеї "Євронест" схвалило заяву на підтримку України

Делегацію України на засіданні бюро Парламентської асамблеї "Євронест" очолює нардеп Іван Крулько

Фото: rada.gov.ua

21 лютого в Єревані (Вірменія) на засіданні бюро Парламентської асамблеї "Євронест" було схвалено заяву про засудження безпрецедентної військової агресії проти України з боку РФ. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради України.

Парламентарі вперше зафіксували у підсумкових документах важливість створення міжнародної Кримської платформи як формату консультацій та координації з метою припинення окупації Криму.

"Важливим та своєчасним є заклик до ЄС залишатися готовим до швидкого введення суворих економічних та фінансових санкцій проти Російської Федерації, якщо Кремль і надалі буде нехтувати своїми міжнародними зобов’язаннями та вчергове розпочне атаку проти України", – ідеться в повідомленні.

До складу бюро Парламентської асамблеї "Євронест" входять керівники політичних фракцій Європейського парламенту та національних парламентів країн "Східного партнерства", засідання відбулося з ініціативи української делегації під головуванням народного депутата від фракції "Батьківщина" Івана Крулька.

Контекст:

Парламентська асамблея "Євронест" – це парламентський форум у межах "Східного партнерства", створений для просування політичної асоціації та подальшої економічної інтеграції між Євросоюзом та східноєвропейськими партнерами.

Асамблея складається з двох компонентів: Європейського парламенту та східноєвропейських партнерів. Від кожного компонента обирають співпрезидента асамблеї. Компонент східноєвропейських партнерів представлений делегаціями країн – учасниць "Східного партнерства": Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови та України – 10 делегатів від кожної країни. Європейський парламент представлений 60 делегатами.

Засідання бюро "Євронест" відбулося на тлі різкої ескалації на Донбасі, яку фіксують із 17 лютого, а також стягування російських військ до кордону з Україною та імовірного визнання Росією "незалежними республіками" окупованих територій Донецької та Луганської областей. Західні країни обіцяли, що в разі вторгнення в Україну проти РФ введуть жорсткі санкції.