У зустрічі Зеленського з Путіним зараз немає сенсу – Офіс президента

Подоляк прокоментував можливість переговорів Зеленського з Путіним
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський переконаний, що зараз немає сенсу в переговорах або зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це в коментарі "Українській правді" 18 вересня заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Якщо коротко, жодних смислів і в переговорному процесі як такому, і в особистій зустрічі президентів поки що абсолютно немає. По-перше, РФ усе ще вважає, що в неї є достатньо ресурсів, щоб зафіксувати якісь результати. По-друге, будь-яка зустріч сьогодні – це виключно гра у традиційну російську історію: фіксуємо статус-кво, танцюємо "брехливі мінські танці", починаємо новий етап ескалації. Оперативна пауза і на більше. І, по-третє, Росія має відповісти за масштабні злочини та не сховатися за безкарністю. Тому війна має дійти до єдино можливого фіналу. Ніяк інакше", – сказав він.

Подоляк підкреслив, що саме зараз на порядку денному теми про двосторонню зустріч немає.

"Мало того, нас узагалі не цікавлять зустрічі заради зустрічей чи той же банальний російський переговорний "сценарій". Нас цікавить звільнення окупованих територій, суттєві тактичні поразки РФ, обов'язкові масштабні юридичні процеси. Усе інше похідне від цього", заявив радник.

Водночас, за його словами, зустріч Зеленського і Путіна можлива, якщо їй передуватиме повне виведення російських військ із території України, а предметом розмови буде "обговорення післявоєнного життя, включно з  обсягами репарацій, компенсацій збитків та видачею злочинців".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Путін 16 вересня заявив, що президент Туреччини Реджеп Ердоган пропонує йому зустрітися із Зеленським.

"Перша умова щоб вони [українська сторона] погодилися, але ж вони не хочуть. Пан Зеленський… привселюдно сказав, що він не готовий і не хоче розмовляти з Росією. Ну, не готовий і не треба", – сказав він.

Контекст:

У Кремлі неодноразово вимагали капітуляції України у війні, яку 24 лютого розпочала Росія, та прийняття умов РФ. Путін заявив 7 липня, що РФ, "по правді, серйозно поки нічого не починала" у війні проти України, але не відмовляється й від мирних переговорів.

Зеленський наприкінці червня говорив, що час для переговорів України з Росією ще не настав, Україна вступить у них, коли забезпечить собі "сильну позицію".

У липні Зеленський заявив, що українці після всіх трагедій за часи війни не налаштовані на переговори з Росією. За його словами, "суспільство вважає, що спочатку мають бути звільнені всі території, а потім уже можна буде домовлятися".

Наприкінці липня президент України висловив думку, що участь Путіна в переговорах неможлива. "На сьогодні мені здається, що єдина можлива модель – говорити з кимось іншим, а не з нинішнім лідером РФ", – наголосив Зеленський.

3 серпня спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія готова до переговорів з Україною, але на своїх умовах. На початку вересня він сказав, що для організації зустрічі Путіна із Зеленським потрібно "побудувати фундамент домовленостей".