Україна не відновить польотів цивільних літаків, доки це не буде абсолютно безпечно – "Украерорух"

Зараз в Україні не можна навіть будувати прогнозів щодо строків відновлення роботи цивільної авіації, вважає "Украерорух"
Фото: depositphotos.com
Україна не планує відновлювати польоти цивільної авіації, доки у повітряному просторі не буде повної безпеки, зараз ведуть лише підготовчі роботи. Про це заявила заступниця директора "Украероруху" Оксана Ожигова в коментарі телеканалу "Київ".

"Все, що ми маємо в результаті сьогоднішньої нічної атаки, ми називаємо словом "небезпека". Все, що пов'язано з авіацією, ми асоціюємо зі словом безпека. Поки в повітряному просторі України не буде гарантовано 100% безпекової ситуації, нам навіть будувати будь-які прогнози зарано", – заявила Ожигова.

Вона зазначила, що зараз як сам "Украерорух", так і підприємства, залучені до роботи цивільної авіації, докладають зусиль, щоб якнайшвидше відновити польоти, щойно це буде можливо.

"Але зараз це все тільки підготовча робота", – наголосила Ожигова.

Міністр транспорту Франції Клеман Бон сказав в інтерв'ю "Європейській правді", опублікованому 27 квітня, що Україна "наполегливо працює" над відкриттям свого авіапростору для цивільних літаків.

Говорячи про співпрацю з Україною у сфері навчання українських пілотів цивільної авіації й авіадиспетчерів, він пояснив, що Франція "допомагає Україні підготуватися до моменту, коли ваш авіапростір буде відкритий, повністю або частково".

Контекст:

24 лютого 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення, Україна закрила повітряний простір для цивільної авіації.

Європейська організація з безпеки аеронавігації у квітні 2023 року опублікувала прогноз, згідно з яким обмеження для цивільної авіації в Україні, Молдові, Білорусі й частині Росії, імовірно, діятимуть до 2029 року.

Український повітряний простір відкриють одразу після завершення воєнних дій і перемоги Збройних сил України, заявив "Украерорух".