Україна побудує систему ППО, яка буде міцнішою, ніж "Залізний купол" – Зеленський

Зеленський: Авжеж, буде побудована сучасна ППО, навіть міцніша, ніж "Залізний купол"

Скріншот: Володимир Зеленський / Facebook
Президент України Володимир Зеленський 1 червня, спілкуючись за допомогою відеозв'язку з українськими дітьми в Польщі, а також з учнями Дрогобицького ліцею (Львівська область), заявив, що Україна побудує систему протиповітряної оборони, яка буде міцнішою за ізраїльський "Залізний купол".

Відео спілкування опубліковано на сторінці Зеленського у Facebook.

Дитина з Полтавської області запитала, чи будуватиме Україна таку систему ППО, як "Залізний купол" в Ізраїлі, оскільки "навіть після нашої перемоги Росія не залишить спроби знову захопити Україну".

Зеленський сказав, що запитання недитяче і, "як то кажуть – в яблучко".

"Авжеж, буде побудована сучасна ППО, навіть міцніша, ніж "Залізний купол". Тому що країна Ізраїль міцна і прекрасна, але маленька, їхня система нам не підходить, бо в нас Київський регіон як уся Держава Ізраїль. Тому для нас важливо побудувати сучасну універсальну систему ППО. Будемо будувати, хочеться побудувати швидко", зазначив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Систему ППО "Залізний купол" виготовляє ізраїльська оборонна компанія Rafael, її розробили спільно з американською військово-промисловою компанією Raytheon. Система "Залізний купол" працює в Ізраїлі із 2011 року й захищає важливі об'єкти та населені пункти завдяки нейтралізації бойових ракет на підльоті до цілі. Кожна батарея має систему радіолокації і три пускові установки із 20 ракетами-перехоплювачами в кожній із них.

Перехоплення відбувається на відстані від чотирьох до 70 км. Наразі в Ізраїлі 10 батарей системи.

"Залізний купол" масово використовували під час напруження між Ізраїлем і Палестиною, що загострилося у травні 2021 року. Запуск однієї ракети цієї системи коштує від $50 тис. до $80 тис.